Κι όμως: Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν τα συναισθήματά μας

Όσοι από εμάς έχουμε για κατοικίδιο σκυλιά ξέρουμε πολύ καλά πως είναι να είσαι δεμένος με ένα τέτοιο πλάσμα για όσα χρόνια θα είναι στην ζωή μαζί σου. Πολλές φορές όμως νιώθουμε ότι πραγματικά μας καταλαβαίνουν γιατί έρχονται και χώνονται στην αγκαλιά μας, η μας γλύφουν για παιχνίδι η μας τραβάνε για να παίξουμε. Αυτό ωστόσο έχει μια επιστημονική εξήγηση.

Μία νέα μελέτη του Πανεπιστήμιο της Νάπολης στην Ιταλία δείχνει όχι μόνο ότι «τα σκυλιά μπορούν να ερμηνεύσουν οπτικά και ακουστικά συνθήματα που τους λένε τι αισθάνονται οι άνθρωποι, αλλά ότι μπορούν πραγματικά να μυρίσουν τα ανθρώπινα συναισθήματα και να υιοθετήσουν έπειτα τα ίδια», αναφέρει ο New Scientist.

«Ο ρόλος του οσφρητικού συστήματος έχει υποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό, ίσως επειδή το δικό μας είδος επικεντρώνεται περισσότερο στο οπτικό σύστημα», δήλωσε ο Biagio D’Aniello, ερευνητής της μελέτης.

Μπορεί να είναι γνωστό ότι τα σκυλιά έχουν μια ανώτερη αίσθηση οσμής, αλλά η ιδέα ότι μπορούν να μυρίσουν τις συναισθηματικές καταστάσεις των άλλων σημαίνει ότι έχουν πρόσβαση σε έναν ολόκληρο άλλο κόσμο κοινωνικών πληροφοριών. Αυτή η αυξημένη αίσθηση μπορεί να είναι αυτό που κάνει τα κατοικίδια ζώα να φαίνονται τόσο διαισθητικά.

Για τη μελέτη, ο D’Aniello και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν εθελοντές που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν βίντεο τα οποία τους προκάλεσαν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις και στη συνέχεια συνέλεξαν δείγματα από τον ιδρώτα τους.

Τα δείγματα (και οι οσμές που τα συνοδεύουν) στη συνέχεια παρουσιάστηκαν σε μια ομάδα σκύλων, ενώ οι ερευνητές παρακολούθησαν τις συμπεριφορές των ζώων και τους καρδιακούς παλμούς τους. Τα σκυλιά υιοθέτησαν συμπεριφορές σύμφωνα με τα συναισθήματα που βίωσαν οι εθελοντές.

Η αντίδραση των κατοικίδιων ζώων ήταν πιο έντονη όταν μύριζαν δείγματα ιδρώτα που σχετίζονταν με συναισθήματα φόνου. Τα σκυλιά ενεργούσαν φοβισμένα, αναζητώντας περισσότερη διαβεβαίωση από τους ιδιοκτήτες τους ενώ παράλληλα είχαν λιγότερη επαφή με ξένους. Αυτά τα ζώα εμφάνισαν επίσης υψηλότερο καρδιακό ρυθμό.

«Αυτό το είδος έρευνας είναι απαραίτητο για να κατανοήσουμε πλήρως την αμφίδρομη φύση της σχέσης ανθρώπου-σκύλου», δήλωσε ο Monique Udell από το κρατικό πανεπιστήμιο του Όρεγκον, στο Corvallis.

Η έρευνα προσθέτει σε ένα πλούσιο σύνολο δεδομένων που αποδεικνύουν ότι τα σκυλιά έχουν υψηλό επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης, ειδικά όταν πρόκειται για την κατανόηση των ανθρώπινων συντρόφων τους.

Είναι πιθανόν ότι η εξημέρωση των σκύλων κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών έχει δημιουργήσει μια εντυπωσιακή διαίσθηση για το ανθρώπινο συναίσθημα και την ανθρώπινη κοινωνικότητα, αν και θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα.