Κι όμως! Η μεσογειακή διατροφή βοηθά στην όραση

Η μεσογειακή διατροφή, κάτι που μπορεί λίγοι να γνωρίζουν είναι πως μπορεί να μπορεί να προφυλάξει τον οργανισμό μας από πολλές ασθένειες.

Μία από αυτές είναι και της όραση, λειτουργίες που συνδέεται άμεσα με την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ο ρόλος της διατροφής στην όραση καθίσταται σημαντικός καθώς ανεπαρκής πρόσληψη συγκεκριμένων συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε οφθαλμολογικές παθήσεις .

Πιο συγκεκριμένα:

“η έλλειψη βιταμινών και η συχνή κατανάλωση «κορεσμένων λιπαρών”, έχουν σαν αποτέλεσμα – την αρτηριοσκλήρυνση των μικρών αγγείων του οργανισμού και κατ’ επέκταση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα!”

Έρευνες έχουν δείξει ότι δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως: η λουτεΐνη , η ζεαξανθίνη και η μέσος ζεαξανθίνη ασκούν – προστατευτική δράση -από την εμφάνιση… της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Οι συγκεκριμένες ουσίες βρίσκονται σε αφθονία, σε: σπανάκι, μπρόκολο, κίτρινες πιπεριές και στο καλαμπόκι . Προστατευτικό ρόλο παίζει επίσης η πρόσληψη – “Ω-3 λιπαρών οξέων” – με κυριότερη τη δράση του… δικοσαεξάνοικου οξέους. Τα ψάρια – τα οποία είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα – όπως: ο τόνος, ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί και ο κολιός προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και μειώνουν την πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η εβδομαδιαία λοιπόν κατανάλωση ψαριών – όπως ορίζει η μεσογειακή διατροφή – κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της όρασης.