Κινέζικη εφαρμογή στυλ «Uber» για να προσλαμβάνετε… σωματοφύλακες!

Μία εφαρμογή η οποία επιτρέπει στον καθένα να προσλάβει έναν σωματοφύλακα, ακολουθώντας ένα μοντέλο σαν αυτό που ακολουθεί η Uber με τους οδηγούς της, πρόκειται να λανσαριστεί σε πόλη της βορειοανατολικής Κίνας.

Όπως αναφέρει το BBC, που επικαλείται με τη σειρά του το Qingdao News και την China Daily, η εφαρμογή Jinyiwei πρόκειται να λανσαριστεί στο Κινγκντάο τον Σεπτέμβριο και συνδέει τους χρήστες (μεμονωμένα άτομα ή επιχειρήσεις) με 47 εταιρείες ασφαλείας, με 50.000 άτομα προσωπικό. Οι εταιρείες αυτές παρέχουν σωματοφύλακες σε όποιους φοβούνται για την ασφάλειά τους, με έμφαση σε άτομα που μεταφέρουν αντικείμενα μεγάλης αξίας. Οι χρήστες της εφαρμογής θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τη διαθεσιμότητα σωματοφυλάκων ανά την πόλη σε πραγματικό χρόνο- στο πρότυπο πολλών εφαρμογών εύρεσης ταξί.

Όσον αφορά στο κόστος της υπηρεσίας αυτής, σύμφωνα με την China Daily θα κυμαίνεται μεταξύ 70 και 200 γουάν (περίπου 10-30 δολαρίων) την ώρα. Σύμφωνα με τον Λι Σανγκσάνγκ, έναν από τους developers της εφαρμογής, οι σωματοφύλακες είναι πρώην στρατιωτικοί που έχουν περάσει αυστηρούς ελέγχους πριν κριθούν κατάλληλοι για την εφαρμογή, καθώς και ειδική εκπαίδευση σε θέματα συμπεριφοράς και τύπων. Επίσης, θα φορούν στολή και θα συνεργάζονται με την αστυνομία σε περίπτωση έντασης.

Οι αντιδράσεις στο Sina Weibo (το «κινεζικό Twitter») είναι ανάμεικτες, καθώς πολλοί κάνουν λόγο για μια εφαρμογή που θα είναι χρήσιμη σε ευάλωτα άτομα, αλλά δεν λείπουν και αυτοί που εκτιμούν πως ίσως φτάσει να χρησιμοποιείται για αναζήτηση συντρόφου από μοναχικές γυναίκες- ενώ άλλοι θέτουν και το ερώτημα ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης της αστυνομίας εάν καθιερωθεί η χρήση μιας τέτοιας υπηρεσίας.