ΚΕ: Κοινή η πεποίθηση των Ευρωπαίων ηγετών σε σχέση με την Τουρκία

Τα συμπεράσματα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, εξέφρασε στον Άλφα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ίδιος “έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την κατάσταση πραγμάτων στην Τουρκία κατά την διάρκεια του δείπνου. Είναι κοινή πεποίθηση των Ευρωπαίων ηγετών, ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας, ειδικά στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν είναι τέτοια που η Τουρκία επιθυμεί να έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

“Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ζητήθηκε από την επιτροπή, ως αντίδραση/μέτρο, να εξετάσει γενικότερα το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εισηγηθεί συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα, πιο συγκεκριμένα από την προ ενταξιακή οικονομική βοήθεια που δίδεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία έτσι ώστε να σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα προς την Άγκυρα”, αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης.

Την ίδια στιγμή σημειώνει πως “Από την συζήτηση χθες βράδυ προκύπτει ότι δεν υπάρχει προσέγγιση από πλευρά Ευρωπαϊκής Ένωσης ή επιθυμία για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ως έχουν τα πράγματα αυτή την στιγμή, άλλα και με άλλα θέματα που σχετίζονται και με την Κύπρο και με την εφαρμογή από πλευράς Τουρκίας της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσης”.

Όσον αφορά τα ενταξιακά κεφάλαια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως “είμαστε σε μια κατάσταση που δεν υπάρχει τίποτα νεότερο. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί αυτό που ζητά το Συμβούλιο, τα κράτη μέλη από την επιτροπή. Να εξετάσουν την μείωση των προ ενταξιακών κονδυλίων, δηλαδή της οικονομικής βοήθειας που προσφέρεται στην Τουρκία, ακριβώς λόγω της συμπεριφοράς της αυτή”.

Σε σχέση με την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως “η κατάσταση με την οποία ερμηνεύει η αμερικανική κυβέρνηση τις εξελίξεις στην Τουρκία, διαφαίνεται ότι δεν είναι διαφορετική από αυτή που υπάρχει στην Ευρώπη. Δηλαδή, έντονος προβληματισμός για τις συμπεριφορές, ειδικότερα αυτές που αφορούν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η προσοχή της τουρκικής κυβέρνησης είναι στο εσωτερικό της χώρας, μια κατάσταση η οποία προκύπτει και ενισχύεται συνεχώς από τις δράσεις και αποφάσεις της Τουρκικής κυβέρνησης και είναι για αυτό τον λόγο που δεν υπάρχει επιθυμία ή ετοιμότητα από πλευράς Τουρκίας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων αυτή την στιγμή”.

“Από την συζήτηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό προκύπτει η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο, ότι δεν μπορεί να ξεφεύγει του πλαισίου των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Ένα μήνυμα που στάλθηκε και προς την Τουρκία, ενώ οι Ηνωμένες πολιτείες σε συνέχεια και της παράκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας τόσο προς των Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και προς όλα τα μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας έτσι ώστε να εργαστούν για να προετοιμαστεί μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών για να μην οδηγηθούμε σε ένα νέο αδιέξοδο”.