ΚΕ: Η σημερινή θλιβερή επέτειος δυσκολεύει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τα δηλώσεις του κ. Ακιντζί αυτές τις μέρες που είναι η επέτειος της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους;

Απάντηση: Πρόκειται για μια θλιβερή επέτειο για το Κυπριακό που αναμφίβολα δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Όπως προκύπτει και μέσα από τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί, η προσπάθεια της Τουρκίας τόσα χρόνια για κάποιου είδους αναγνώριση αυτού του παράνομου μορφώματος δεν έχει οδηγήσει σε κανένα απολύτως αποτέλεσμα και όποιες προσπάθειες κι αν γίνουν είτε έμμεσες είτε άμεσες από πλευράς Τουρκίας ή από πλευράς Τουρκοκυπρίων δεν μπορούν να έχουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα χωρίς τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό διαφαίνεται και από τις αναφορές του κ. Ακιντζί στην ad hoc επιτροπή της ΕΕ, η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει εκτός του πλαισίου των συνομιλιών και χωρίς την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή είναι και η απάντηση τόσο στον κ. Ακιντζί καθώς και σε όσους ενδεχομένως στην τ/κ κοινότητα ή στην Τουρκία οραματίζονται την οποιαδήποτε αναβάθμιση του ψευδοκράτους, του παράνομου μορφώματος στις κατεχόμενες περιοχές. Το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού είναι εκεί και δεν μπορεί να υπάρξει καινούριο για «ενδιάμεση λύση». Η ενδιάμεση λύση δεν είναι λύση και γι’ αυτό ένα τέτοιο θέμα είναι εκτός συζήτησης.

Συμφωνίες αρχών στο Κυπριακό υπάρχουν πολλές: είναι οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977, του 1979, η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, το κοινό ανακοινωθέν. Και η πιο βασική αρχή του Κυπριακού είναι το ότι δεν θεωρείται τίποτα συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα. Το πλαίσιο είναι συμφωνημένο και γνωστό και είναι αυτό που επιχειρούμε να πετύχουμε. Ενδιάμεση συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε μπορεί να προσφέρει οτιδήποτε, αν πραγματικά επιθυμούμε επίλυση του Κυπριακού. Εκείνο όμως που αξίζει να σχολιάσουμε είναι το ότι συχνά ακούμε διαφορετικές προσεγγίσεις είτε από τουρκικής είτε από τ/κ πλευράς. Πρόσφατα ακούσαμε άλλα πράγματα από τον κ. Ναμί, τώρα ακούμε άλλα από τον κ. Ακιντζί (με αφορμή την ανακήρυξη του ψευδοκράτους) και αυτά δείχνουν και τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού. Είναι και εξήγηση του γιατί δεν είχαμε θετικό αποτέλεσμα στο Κραν Μοντάνα. Χθες ο κ. Ακιντζί ανέφερε ξεκάθαρα ότι στο Κραν Μοντάνα ζητούσαν παραμονή στρατού και συνέχιση εγγυήσεων.

Ερώτηση: Τι πιστεύετε ότι επιδιώκει η τουρκική πλευρά μέσα από μια τέτοια μεθόδευση;

Απάντηση: Δεν υπάρχει ξεκάθαρος στόχος όσον αφορά στην τ/κ πλευρά. Αν συγκρίνει κανείς τις θέσεις Τσαβούσογλου, Ναμί και Ακιντζί, βλέπει τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό είναι ένδειξη της σύγχυσης που έχουν και ένδειξη ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος στόχος και εξήγηση γιατί δεν έχουμε μέχρι σήμερα θετικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει ουσία στη χθεσινή δήλωση περί ενδιάμεσης συμφωνίας. Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο ούτε συμφωνήθηκε ποτέ και είναι εκτός τραπεζιού της όποιας διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού.

Όλοι αναμένουν από πλευράς Τουρκίας και «επενδύουν» στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, έτσι ώστε να γίνει η απαρχή μιας ουσιαστικής συζήτησης που μπορεί να λειτουργήσει ως προετοιμασία για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων που ήταν το κεφάλαιο που μας οδήγησε σε αρνητικό αποτέλεσμα στο Κραν Μοντάνα. Άρα η προσοχή εστιάζεται εκεί, και οι χώρες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό αναμένουν τα αποτελέσματα από αυτή τη συνάντηση και το τι θα προκύψει από εκεί.