Καταγγελία Βρούτση: ”Η κυβέρνηση έδωσε 200.000 fake συντάξεις”

Νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις και διορθώσεις του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος στην Βουλή, δηλώνοντας ότι «πάντα θα επιδιώκουμε νομοθετικές παρεμβάσεις στην ανάπτυξη του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης».

Μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν το υπουργείο είναι οι καθυστερήσεις στην καταβολή συντάξεων και όπως είπε ο κ. Πετρόπουλος «θα έχουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες για επιτάχυνση στην χορήγηση των συντάξεων». «Είμαστε προσηλωμένοι στην κατεύθυνση βελτιώσεων», τόνισε δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τα προβλήματα που εμφανίζει ο ΕΦΚΑ, είπε ότι «υπάρχει διαρκής καθημερινή βελτίωση και προς απογοήτευση των προφητών της αντιπολίτευσης αποδεικνύεται ότι ούτε ο ΕΦΚΑ κατέρρευσε, ούτε η εισπραξιμότητα εισφορών ούτε η έκδοση συντάξεων». Ενώ ανέφερε ότι υπάρχει ήδη ένα πλεόνασμα 188 εκ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και όπως δήλωσε «θα κλείσουμε την χρονιά με ακόμα μεγαλύτερο πλεόνασμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον των μελών της Ειδικής Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, έχουν καταβληθεί «κοντά στο 1,5 δισ. πρόσθετες παροχές». Από 1.1.15 έως 31.8.17 έχουν καταβληθεί 510.365 παροχές και συγκεκριμένα 57.000 εφάπαξ, πάνω από 295.000 κύριες συντάξεις και 158.000 επικουρικές. Όπως είπε ο κ. Πετρόπουλος, ως κυβέρνηση» παραλάβαμε 163.000 συντάξεις σε εκκρεμότητα και τώρα είναι κάτω από 100.000 οι εκκρεμείς συντάξεις».

Από την πλευρά της ΝΔ ο Γιάννης Βρούτσης διέψευσε τον κ. Πετρόπουλο λέγοντας ότι στα στοιχεία που παραθέτει για απονομή συντάξεων είναι «μαϊμού», κατηγορώντας το υπουργείο Εργασίας για «ψεύτικη εικονική πραγματικότητα». Επικαλούμενος μάλιστα στοιχεία από το σύστημα «ΗΛΙΟΣ», ο κ. Βρούτσης κατήγγειλε την κυβέρνηση για «200.000 fake συντάξεις». Δεν έλειψαν και οι καβγάδες με αφορμή την αυστηρή κριτική που άσκησε ο πρώην υπουργός Εργασίας της ΝΔ και τις μομφές κατά της κυβέρνησης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ι. Θεωνά να παρατηρεί στον κ. Βρούτση: «Δεν έχεις πάρει χαμπάρι ότι μας μαλώνεις και μας βρίζεις κιόλας;». «Θα μου κάνεις κριτική για αυτά που λέω;», του απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ.