Ιωνάς και Άντρος συζήτησαν για τη νομοθεσία στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Τη συνεργασία στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου που μπορεί να παραχωρεί στην Αστυνομία τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών υπό προϋποθέσεις, ζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού, στο πλαίσιο της σειράς επαφών που πραγματοποιεί με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Τονίζοντας ότι ο στόχος είναι κοινός, δηλαδή η αντιμετώπιση του εγκλήματος και η αύξηση του επιπέδου ασφάλειας στον τόπο μας, ο κ. Νικολάου εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι μαζί θα συμβάλουν ώστε τελικά να διαμορφωθεί μία τέτοια νομοθεσία που να περιλαμβάνει τις αναγκαίες εγγυήσεις για να περιορίζεται ή να αποκλείεται οποιαδήποτε καταχρηστική αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νικολάου ανέφερε:

«Να ευχαριστήσω τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και τον βουλευτή κ. Άριστο Δαμιανού για τη σημερινή συζήτηση που είχαμε. Τους ενημέρωσα για την κατάσταση που επικρατεί, τα προβλήματα με τη διαχρονική εξέλιξη του εγκλήματος, τους λόγους που οδήγησαν στο να ενταθούν οι επιχειρησιακές δραστηριότητες της Αστυνομίας και τον διαχρονικό τρόπο με τον οποίο η Αστυνομία λειτούργησε όσον αφορά στην πρόληψη και καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος στον τόπο.

Ευχαρίστησα, επίσης, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ για τη συνεργασία την οποία είχαμε στην ψήφιση του πακέτου νομοσχεδίων για την πρόληψη και καταστολή της διαφθοράς στην Αστυνομία. Ενημέρωσα αναφορικά με τη λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και για το ότι αναμένουμε όλοι θα αρχίσουν να αποξενώνονται και να φεύγουν από την Αστυνομία όλοι όσοι εμπλέκονται σε θέματα διαφθοράς. Εξάλλου, αυτό ήταν και το δυνατό μήνυμα που είχε σταλεί με την ομόφωνη έγκριση των νομοσχεδίων αυτών.

Περαιτέρω, αναφέρθηκα στους λόγους για τους οποίους η Αστυνομία ζητά να ενισχυθούν οι δυνατότητες που έχει για τη διερεύνηση του οργανωμένου εγκλήματος, επεξηγώντας τις αδυναμίες που υπάρχουν σήμερα παρά το ότι υπάρχουν άλλα μέσα στη διάθεση της Αστυνομίας για να μπορεί να διερευνά σοβαρές υποθέσεις. Επεσήμανα ότι οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα φθάνουν σε ένα ορισμένο σημείο και ότι με τα μέσα που έχει τώρα δεν μπορεί να φτάσει στην κορυφή της πυραμίδας του οργανωμένου εγκλήματος. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν της παραχωρηθεί η δυνατότητα της παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Ο κ. Κυπριανού ζητά όπως η Αστυνομία αξιοποιήσει τα μέσα που ήδη διαθέτει, αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι όταν το 2010 ψηφίστηκε η τροποποίηση του Συντάγματος, για να μπορεί να εφαρμοστεί αυτή – που θα σήμαινε τη δυνατότητα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων – θα πρέπει να ψηφιστεί η νομοθεσία που εκκρεμεί σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Διαφορετικά, ενέργειες που δεν προβλέπονται διά του νόμου, δεν επιτρέπονται και ούτε μπορούν να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίων. Τα μέσα που αφορούν τους υπό κάλυψη αστυνομικούς ήταν το τελευταίο μέσο που δώσαμε στην Αστυνομία, ως επίσης και η άρση του απορρήτου της καταγεγραμμένης επικοινωνίας. Οι υπό κάλυψη Αστυνομικοί λειτουργούσαν για χρόνια και δεν κατάφεραν τουλάχιστον την τελευταία 15ετία να φτάσουμε εκεί που όλοι θέλουμε να φτάσουν οι έρευνες της Αστυνομίας. Είναι γι’ αυτό που γίνεται αυτή η απεγνωσμένη προσπάθεια από μέρους της Αστυνομίας, δηλαδή να δοθεί εάν είναι δυνατό, υπό ασφαλιστικές δικλείδες, η δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων».

Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι είναι σεβαστές και ότι κατανοεί πλήρως τους ενδοιασμούς που εκφράζει το ΑΚΕΛ . «Είναι διαχρονικά γνωστή η θέση τους, την οποία μας εξέφρασαν και σήμερα. Αναμένουμε τη συζήτηση που θα εξελιχθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, πιστεύοντας ότι όλοι μαζί θα συμβάλουμε ώστε τελικά να διαμορφωθεί – εάν προωθηθεί προς ψήφιση – μια νομοθεσία που να μπορεί περιλαμβάνει εκείνες τις εγγυήσεις που είναι αναγκαίες για να περιορίσουν ή να αποκλείσουν την οποιαδήποτε καταχρηστική αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας», διευκρίνισε. Αυτή θα είναι η προσπάθεια μας, περάσει ή δεν περάσει κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Άντρος Κυπριανού ανέφερε: «Είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τον Υπουργό Δικαιοσύνης γενικότερα για τα ζητήματα που αφορούν το έγκλημα στον τόπο μας, αλλά και για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Αστυνομικού Σώματος. Είναι γεγονός ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με περισσότερη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα το οργανωμένο έγκλημα και προς αυτή την κατεύθυνση θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και της Αστυνομίας.

Θέλουμε, όμως, αυτό να έχει συνέχεια, να μη γίνεται μόνο όταν υπάρχει μια απαίτηση από την κοινωνία και να είναι απλώς ένας τρόπος αποφόρτισης της πίεσης που ασκείται στην Πολιτεία. Θέλουμε να έχει συνέχεια για να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Για να μπορέσει η Αστυνομία και η Πολιτεία να πατάξουν το οργανωμένο έγκλημα χρειάζεται να της δοθούν τα απαραίτητα εργαλεία και συμφωνούμε σε αυτό. Είναι και δική μας προτεραιότητα, δίχως όμως να ξεπερνιούνται κάποια όρια τα οποία αφορούν στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια και με συνταγματικές τροποποιήσεις και με αλλαγές στη νομοθεσία – μάλιστα με λιγότερες ασφαλιστικές δικλείδες απ’ ό,τι έχουν άλλες χώρες – έχει δοθεί αυτή η δυνατότητα στο αστυνομικό Σώμα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα μέχρι σήμερα. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αξιοποιούνται οι καλύτεροι στα διάφορα πόστα ώστε να αυξηθεί και η αποτελεσματικότητα του Σώματος», είπε, προσθέτοντας ότι «για να συζητήσουμε την παραχώρηση οποιωνδήποτε άλλων εργαλείων στην Αστυνομία, για να μπορέσει να επιτελέσει τον ρόλο της πιο αποτελεσματικά, πρέπει πρώτα να πεισθούμε ότι αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα εργαλεία που τις δόθηκαν τα τελευταία χρόνια και ότι αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί η δική μας εκτίμηση δεν είναι αυτή». Τέλος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κατέληξε ότι δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν οτιδήποτε άλλο.