Ισπανία: Καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση ο γαμπρός του βασιλιά Φελίπε

Ούτε οι βασιλικοί δεν γλυτώνουν από τον νόμο. Ο γαμπρός του βασιλιά Φελίπε της Ισπανίας θα μπει τελικά στη φυλακή.

Το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε την ποινή φυλάκισης του συζύγου της Ινφάντα Κριστίνα, Ινάκι Ουρνταγκαρίν, την Τρίτη 12 Ιουνίου.

Ο γαμπρός του βασιλιά Φελίπε. Φωτογραφία: APΟ γαμπρός του βασιλιά Φελίπε. Φωτογραφία: AP

Ο γαμπρός του βασιλιά θα πρέπει να μείνει στη φυλακή για 5 χρόνια και 10 μήνες. Ο Ινάκι κρίθηκε ένοχος σε πολυάριθμες περιπτώσεις το περασμένο έτος, συμπεριλαμβανομένης της απάτης και της φοροδιαφυγής. Και η τελευταία δικαστική απόφαση τον καταδίκασε σε πέντε μήνες λιγότερη φυλάκιση από την προηγούμενη απόφαση.

Βέβαια, ο Ινάκι θα μπορούσε να αποφύγει ή να καθυστερήσει την ποινή αν «απευθύνει έκκληση στο συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας και αυτό αποφασίσει να ξανανοίξει την υπόθεση».

Η αδερφή του βασιλιά Φελίπε, Κριστίνα, δεν βρέθηκε ένοχη για φορολογική απάτη, πέρυσι. Την εποχή εκείνη, το κατώτερο δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο στην κόρη της βασίλισσας Σοφίας ύψους 312.000 δολαρίων για τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις του συζύγου της. Τ ποσό αυτό μειώθηκε στο ήμισυ χθες.

Η υπόθεση ξεκίνησε αρχικά το 2010. Ο Ινάκι, πρώην ολυμπιονίκης του χάντμπολ, κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε τις βασιλικές του σχέσεις για να υπογράψει συμφωνίες και να καταχραστεί τα εκατομμύρια των πολιτών για ιδιωτικές δαπάνες.

Το 2015, ο βασιλιάς Φελίπε αφαίρεσε από την αδερφή του τον τίτλο της δούκισσας της Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Το διάταγμα για την ανάκληση του δικαιώματός της να χρησιμοποιεί τον τίτλο υπογράφηκε από τον βασιλιά και τον τότε Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι. Εκείνη την εποχή, ο δικηγόρος της Κριστίνα ανέφερε πως η πελάτης του ήταν «σε πλήρη συμφωνία» με την απόφαση του αδερφού της και μάλιστα ότι του είχε ανακοινώσει την επιθυμία της να παραδώσει τον τίτλο εθελοντικά «μερικές ημέρες πριν».

Η Κριστίνα, η οποία είναι έκτη στη γραμμή του θρόνου, ήταν το πρώτο μέλος της ισπανικής βασιλικής οικογένειας που βρέθηκε σε δίκη από την αποκατάσταση της μοναρχίας το 1975.