Θαρραλέο άνοιγμα και «επίθεση φιλίας» της Κίνας προς την Ευρώπη

Η Κίνα προσεγγίζει την Ευρώπη με υποσχέσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά για τις επιχειρήσεις, καθώς προχωρεί σε μια επίθεση γοητείας η οποία έρχεται σε αντίθεση με την κλιμάκωση των εμπορικών τριβών εκ μέρους του Προέδρου Donald Trump, παγκοσμίως.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Zhang Ming, κανονίζει συναντήσεις με θεσμικά όργανα της ΕΕ, προκειμένου να προωθήσει το μήνυμα του Προέδρου Xi Jinping στο Boao Forum τον Απρίλιο, το οποίο κάνει λόγο για μια “νέα φάση ανοίγματος”. Αυτό μεταφράζεται σε νέες ευκαιρίες για ευρωπαϊκές εταιρείες στον τομέα της χρηματοδότησης, καθώς και της ενεργειακής και περιβαλλοντικής συνεργασίας, δήλωσε ο Zhang.

“Κάποιοι Ευρωπαίοι φίλοι λένε ότι αν και το σημερινό σύστημα λειτουργεί, δεν είναι αρκετά δίκαιο”, δήλωσε ο Zhang στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 23 Απριλίου. “Η Κίνα είναι πάντα έτοιμη να ακούσει τις προτάσεις της ΕΕ για το πώς να βελτιώσει το σύστημα.”

Πώς η Κίνα “κατέκτησε” ένα κομμάτι της Ευρώπης όταν κανείς δεν κοιτούσε; Το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να κάνει ανοίγματα, από τότε που ο πρέοδρος της χώρας Xi απευθύνθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός πέρυσι, έχοντας όμως επιδείξει έκτοτε λίγα μόνο σημάδια δράσης. Εντούτοις, τώρα φαίνεται να κάνει μια ευρύτερη κι΄νηση σε αυτό το πεδίο, ώστε να αντιμετωπίσει τον Trump έχοντας προγουμένως βελτιώσει τους δεσμούς της Κίνας με διάφορες δυνάμεις, από την Ινδία μέχρι την Ιαπωνία και την Ινδονησία.