Θέματα διαφθοράς παρουσίασε ο Υπ. Δικαιοσύνης στην Βουλή

Δηλώσεις για διάφορα θέματα που αφορούν στη διαφθορά έκανε κατά την παρουσία του σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου.

Αναφορικά με τη διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούν στην οικονομία ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για διερεύνηση του συνόλου των θεμάτων που σχετίζονται με το οικονομικό έγκλημα που έγινε στον τόπο μας και οδήγησε τον τόπο στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Είναι για αυτό το σκοπό δήλωσε που «ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της Κοινωνίας για διακρίβωση των αιτιών και ευθυνών της καταστροφής είχαμε προχωρήσει ως Κυβέρνηση στον διορισμό της Επιτροπής Πική, η οποία κατάθεσε μια εκτενή και εμπεριστατωμένη έκθεση για τους λόγους που ώθησαν το κράτος στην οικονομική καταστροφή».

Τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ίδιος προσωπικά δήλωσε ο κ. Υπουργός, «στηρίξαμε, και συνεχίζουμε να το πράττουμε, τις προσπάθειες για ποινική διερεύνηση των ζητημάτων από την ειδική ομάδα ανακριτών που έχει συσταθεί για σκοπούς διαπίστωσης των όποιων ποινικών ευθυνών. Στις προσπάθειες για πλήρη διερεύνηση των θεμάτων έχουμε στηρίξει τον Γενικό Εισαγγελέα με την παροχή πρόσθετων πόρων τόσο ανθρώπινων όσο και υλικών όπως π.χ. την αγορά υπηρεσιών από Κύπριους και ξένους εμπειρογνώμονες καθώς επίσης και την αγορά ειδικού εξοπλισμού απαραίτητου για την διευκόλυνση του τρόπου διερεύνησης αυτών των υποθέσεων».

«Η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα αυτών των υποθέσεων θα συνεχίσει να στηρίζει τον Γενικό Εισαγγελέα που είναι η αρμόδια αρχή και τις ανακριτικές αρχές στις προσπάθειες που καταβάλλουν ωσότου ολοκληρωθούν οι έρευνες και τεκμηριωθούν με ορθό τρόπο τα ποινικά αδικήματα εκεί και όπου υπάρχουν», δήλωσε ο Υπουργός.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έκανε επίσης αναφορά στο νομοσχέδιο που αφορά στη χειραγώγηση των αθλητικών γεγονότων που συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας. Πρόκειται είπε για νομοσχέδιο «θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση ενός φαινόμενου για το οποίο γίνεται έντονη συζήτηση στην κοινωνία. Με το νομοσχέδιο «δημιουργείται μια επιτροπή που θα είναι αρμόδια για τη συλλογή των πληροφοριών και τη σύνταξη σχετικής έκθεσης η οποία θα υποβάλλεται στο Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος θα μπορεί να διατάξει τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας», ανέφερε.

«Προσπάθεια της Πολιτείας είναι η διευκόλυνση του τρόπου, με τον οποίο μπορούν να αποκαλυφθούν τέτοια γεγονότα που σίγουρα πλήττουν το ευ αγωνίζεσθε» είπε ο κ. Νικολάου τονίζοντας πως «οφείλουμε να δημιουργήσουμε διαδικασίες που να επιτρέπουν τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων από ποινικούς ανακριτές και το νομοσχέδιο συμβάλει προς αυτή τη κατεύθυνση. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εξεταστεί κατά προτεραιότητα αφού η ανάγκη αντιμετώπισης των υποθέσεων αυτών είναι επιβεβλημένη υπογράμμισε.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρές ποινές που φτάνουν μέχρι τα 7 έτη σε μια προσπάθεια να «σπάσει αυτό το απόστημα» και να «αντιμετωπιστεί ο νόμος της σιωπής». Ταυτόχρονα, υπέδειξε ότι το νομοσχέδιο αφορά και καταγγελίες για υποθέσεις που έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή που δημιουργείται με το νομοσχέδιο δεν θα πραγματοποιεί ποινική ανάκριση, αλλά θα συλλέγει πληροφορίες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη συζήτηση στην επιτροπή Νομικών για το νομοσχέδιο που τροποποιεί το Πόθεν Έσχες για ορισμένους αξιωματούχους ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι εξετάστηκε ο κατάλογος των προσώπων που υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση περιουσίας και «εισήγηση μας ως Κυβέρνηση είναι όπως τα πρόσωπα για τα οποία η δήλωση θα δημοσιοποιείται να είναι εκείνα που ασκούν ουσιαστική και πραγματική δημόσια εξουσία και όχι όσοι καταθέτουν δήλωση περιουσίας».

Συγκεκριμένα, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ζητήθηκε όπως να μην συμπεριληφθούν στον κατάλογο οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των κατεχόμενων Δήμων καθώς επίσης και οι κοινοτάρχες και οι κοινοτικοί σύμβουλοι. Παράλληλα, υπήρξε εισήγηση όπως στις περιπτώσεις των κοινοτικών συμβούλιων και των σχολικών εφοριών δηλώσεις περιουσίας να υποβάλουν ο κοινοτάρχης και ο αναπληρωτής κοινοτάρχης και ο Πρόεδρος και αντιπρόεδρος της σχολικής εφορίας.

«Με τις αλλαγές αυτές δεν επηρεάζεται ο απαιτούμενος έλεγχος αφού ο νόμος αφορά τα εισοδήματα για σκοπούς φορολογίας αλλά ρυθμίζει την τυχόν διαφοροποίηση της περιουσίας ενός αξιωματούχου κατά το χρόνο που ασκεί τα καθήκοντά του για να διαπιστωθεί αν αυτό έγινε από την άσκηση των καθηκόντων του. Επιπρόσθετα σε ό,τι αφορά στη δημοσιοποίηση που είναι αναμφίβολα ένα δραστικό μέτρο αυτή θα πρέπει να αφορά τα πρόσωπα που ακούν πραγματική και ουσιαστική εξουσία. Θα πρέπει να εφαρμόζουμε μια αναλογικότητα των μέτρων που λαμβάνουμε στη βάση των εξουσιών που ασκούν κάποιοι», υπέδειξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.