Η Τουρκία γλιστράει στο χάος…

Μετά τον διπλασιασμό των δασμών στον τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο την Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε άρθρο New York Times στο οποίο απειλεί να σπάσει τη δεκαετή συμμαχία της χώρας του με τις ΗΠΑ. «Αν δεν αντιστραφεί αυτή η μονομερής κίνηση ασέβειας θα αναζητήσουμε νέους φίλους και συμμάχους», έγραψε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, διαμήνυσε ότι οι οι ΗΠΑ «αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν εντελώς την Τουρκία».

Η χρηματοπιστωτική αναταραχή εμφανίζει σημάδια διάχυσης και στην υπόλοιπη οικονομία. Οι ιδιωτικές εταιρείες της Τουρκίας έχουν δανειστεί σε μεγάλο βαθμό σε ξένα νομίσματα και τώρα έχουν επωμιστεί χρέος ισοδύναμο με περίπου το 40% του ετήσιου τζίρου. Κατά το 2017, μερικοί από τα μεγαλύτερους και πιο αξιοσέβαστους ομίλους της Τουρκίας ζήτησαν αναδιαρθρώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εξωτερικό χρέος και είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

«Το κλειδί κάθε ελπίδας για σταθερότητα στην Τουρκία είναι η ικανότητα των τραπεζών να μετακυλήσουν τα κοινοπρακτικά δάνεια», δήλωσε ο Paul McNamara, της GAM UK στο Λονδίνο. «Μέχρι στιγμής, αυτό λειτουργούσε».

Στο μεταξύ, όμως, οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν 6,4% στο τουρκικό χρηματιστήριο την Παρασκευή, σημειώνοντας συνολική πτώση φέτος της τάξης του 37%. Οι επενδυτές τώρα στοιχηματίζουν ότι θα πληγούν από ένα τοξικό κοκτέιλ επιβράδυνσης της ανάπτυξης, αύξησης των επισφαλών δανείων και τα σημαντικά υψηλότερων επιτοκίων.

Οι επενδυτές πιστεύουν τώρα ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα πρέπει να πάει κόντρα στις επιθυμίες Ερντογάν και να ανακοινώσει σημαντική αύξηση του επιτοκίου αναφοράς του 17,75% για να σταματήσει η ελεύθερη πτώση του νομίσματος, καθώς αγγίζει επίπεδα που ήταν αδιανόητα ακόμη και πριν από ένα μήνα.

«Φαίνεται σαν μια πλήρης συντριβή, οπότε πρέπει να δράσουν τώρα», αναφέρει ο Morten Lund, στρατηγός αναλυτής της Nordea Bank AB στην Κοπεγχάγη. «Η λίρα θα συνεχίσει να πέφτει, αν δεν αυξηθούν τα επιτόκια».