Η τακτική και σωστή άσκηση μπορεί να προλάβει την κατάθλιψη

Μια νέα επιστημονική έρευνα κατέδειξε ότι η καλή και τακτική άσκηση μπορεί να προλάβει μια μελλοντική κατάθλιψη.

Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής καθηγητής Σάμιουελ Χάρβεϊ του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Ινστιτούτου Black Dog, ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 34.000 άτομα σε βάθος 11 ετών, συσχετίζοντας το επίπεδο σωματικής άσκησης του καθενός, με τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν πως ένα στα δέκα περιστατικά κατάθλιψης (12%) θα ήταν δυνατό να αποφευχθεί, αν οι συμμετέχοντες έκαναν τουλάχιστον μία ώρα άσκησης την εβδομάδα. Όσοι δεν ασκούνταν καθόλου, είχαν κατά μέσο όρο 44% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη, σε σχέση με όσους ασκούνταν μία έως δύο ώρες την εβδομάδα.

«Γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι η άσκηση παίζει ρόλο στη θεραπεία των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, αλλά είναι η πρώτη φορά που μπορέσαμε να συγκεκριμενοποιήσουμε τη δυνατότητα της σωματικής δραστηριότητας να μειώνει προληπτικά τα μελλοντικά επίπεδα κατάθλιψης. Αρκούν ακόμη και σχετικά μικρά διαστήματα άσκησης για να υπάρξει σημαντική προστασία έναντι της κατάθλιψης», δήλωσε ο δρ Χάρβεϊ.

Η αιτία που η άσκηση δρα ευεργετικά σε σχέση με την κατάθλιψη, συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής έρευνας. Όμως, πιστεύεται ότι οφείλεται σε έναν συνδυασμό βιολογικών και ψυχοκοινωνικών ωφελειών που παρέχει η άσκηση, ιδίως όταν γίνεται σε ομαδικό πλαίσιο.