Η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε για γενναία αύξηση παραγωγής πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε να ενεργήσει αποφασιστικά προκειμένου να διατηρήσει υπό έλεγχο τις τιμές του πετρελαίου, δίνοντας «σήμα» για γενναία αύξηση παραγωγής της τάξεως του ενός εκατ. βαρελιών την ημέρα.

«Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου να υπάρξει ισορροπία στην αγορά», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Ενέργειας Χαλίντ Αλ-Φαλί, συνοδευόμενος από τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Νόβακ στην έδρα του ΟΠΕΚ στη Βιέννη.

«Οι καταναλωτές μπορούν να μείνουν ήσυχοι ότι τα αποθέματα καυσίμων είναι διαθέσιμα, και τα διαχειρίζεται μια υπεύθυνη ομάδα παραγωγών».

Ο Αλ-Φαλί έσπευσε να δώσει μια λεπτομερή εξήγηση του τι σημαίνει η συμφωνία που υπεγράφη από τον ΟΠΕΚ, προκειμένου να ξεκαθαρίσει κάποια σημεία που παρερμηνεύτηκαν από άλλους υπουργούς και τα οποία οδήγησαν σε ένα ισχυρό ράλι των τιμών πετρελαίου την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Σαββάτου, το αργό πετρέλαιο σχεδόν άγγιξε τα 70 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο άνω του 5,5%.

«Θα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό αν αυτό το ράλι στις τιμές γινόταν η τάση στην αγορά», δήλωσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι οι παραγωγοί με μεγάλα αποθέματα, όπως η Σαουδική Αραβία, μπορούν να συμπληρώσουν τα όποια κενά στην παραγωγη δημιουργούνται από άλλες χώρες.

«Η μόνη χώρα που μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της είναι η Σαουδική Αραβία, γι αυτό και η δική της ερμηνεία της συμφωνίας με ΟΠΕΚ είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη αξία», δηλώνει η Αν-Λουίζ Χιτλ, «παλαίμαχη» αναλύτρια του ΟΠΕΚ στη Wood Mackenzie.