Η πράσινη τεχνολογία δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες

Ο CIPA συνδιοργανώνει στην Κύπρο τον Παγκόσμιο Τελικό του  μεγαλύτερου διαγωνισμού ιδεών πράσινης τεχνολογίας “Climate Launch pad”

Της Νατάσας Πηλείδου*

Η επιχειρηματικότητα αποτελεί όχημα για αλλαγή και ανανέωση μιας οικονομίας, καθώς νέες ιδέες που εμβολιάζουν την αγορά είναι ικανές να «ταρακουνήσουν» τα παγιωμένα επιχειρηματικά μοτίβα, ειδικά σε ό,τι αφορά τους τρόπους αξιοποίησης των φυσικών πόρων.

Ως τέτοια, η επιχειρηματικότητα μπορεί να καταστεί ιδανικό όχημα για την επιτυχή μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία, η οποία θα βασίζεται στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και του σεβασμού προς το περιβάλλον.

Αντιλαμβανόμενος τα οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση της επιχειρηματικότητας και της πράσινης τεχνολογίας για την Κύπρο, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) καταβάλλει στοχευμένη προσπάθεια προώθησης των τομέων αυτών. Σ’ αυτό το πλαίσιο, προωθούνται υφιστάμενα φορολογικά και άλλα κίνητρα (Start-up Visa) σε νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και εκπτώσεις στη φορολογία που αφορά επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης και την πνευματική ιδιοκτησία.

Σημαντικό κομμάτι της προσπάθειας αυτής αποτελεί η στήριξη του διαγωνισμού επιχειρηματικών ιδεών πράσινης τεχνολογίας Climate Launch pad, ο οποίος αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο διαγωνισμό παγκοσμίως στο είδος του.

Μέσα από τη συμβολή του Chrysalis LEAP, που είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διοργάνωση του διαγωνισμού στην Κύπρο, έγινε κατορθωτό ο παγκόσμιος τελικός του διαγωνισμού να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας, με συνδιοργανωτή τον CIPA, και να τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Μέσα από τον διαγωνισμό, στον οποίο συμμετέχουν και τρεις κυπριακές ομάδες στο σύνολο 105 start-ups από 35 χώρες, ο CIPA συμβάλλει στην προσπάθεια ανάπτυξης και εμπορευματοποίησης των πράσινων νεοφυών επιχειρήσεων. Η παροχή στήριξης σε νέα start-ups, που αποτελούν το πρώτο στάδιο εμπορευματοποίησης καινοτόμων ιδεών με επίκεντρό τους το περιβάλλον, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση των τομέων της πράσινης τεχνολογίας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Κύπρο.

Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία στον CIPA να προβάλει τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος στους τομείς αυτούς, σε 400 και πλέον επιχειρηματίες και επενδυτές απ’ όλο τον κόσμο, που θα επισκεφθούν τη χώρα μας για τον τελικό, ελπίζοντας ότι θα προκύψει ενδιαφέρον για συνεργασίες.

Ο Οργανισμός ευελπιστεί ότι το σημαντικό αυτό γεγονός για τα δεδομένα της χώρας θα αποτελέσει αφετηρία περαιτέρω ενδυνάμωσης των εναλλακτικών αυτών τομέων, με την απαραίτητη στήριξη του CIPA και της Πολιτείας.

Η ενδυνάμωση αυτή εξυπηρετεί επιπλέον την αποσύνδεση των αναπτυξιακών προοπτικών της οικονομίας μας από παραδοσιακούς τομείς, όπως οι υπηρεσίες, εμπλουτίζοντας έτσι τις πηγές οικονομικής ανάπτυξής της.

Στόχος είναι η επίτευξη αμοιβαίου οφέλους για το περιβάλλον και την αναπτυξιακή δραστηριότητα, καθώς περιβάλλον και οικονομία είναι δύο έννοιες που μπορούν να συνυπάρχουν και να αλληλο-ενισχύονται στο πλαίσιο της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Στην Κύπρο, οι καιρικές συνθήκες και η εύκολη προσβασιμότητα σε κρατικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα ευνοούν περαιτέρω την ανάπτυξη εταιρειών που επικεντρώνονται σε τεχνολογίες καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο υπερβαίνουν τις 160. Επιπλέον, το άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, σε συνδυασμό με την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουν τα εκπαιδευτικά της ιδρύματα, μπορεί να υποστηρίξει την ενδυνάμωση της έρευνας και της καινοτομίας αλλά και την εφαρμογή σχετικών ιδεών στο υφιστάμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Στόχος του CIPA παραμένει η καθιέρωση της Κύπρου ως παγκόσμιο κέντρο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και η ανάδειξή της σε διεθνούς εμβέλειας επενδυτικό κέντρο για ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως είναι η πράσινη τεχνολογία και η επιχειρηματικότητα. Η σωστή και αποτελεσματική κεφαλαιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας στους τομείς αυτούς, η παροχή στοχευμένων κινήτρων και η συμμετοχή της σε πρωτοβουλίες παγκόσμιου επιπέδου, όπως είναι ο διαγωνισμός ClimateLaunchpad, αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

*Γενικής Διευθύντριας Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA)