Η παλαιότερη συνταγή μπύρας στον κόσμο

Η μπύρα παρασκευάζετε περίπου από το 9500 π.Χ. ωστόσο είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστεί πια είναι η παλαιότερη μπύρα στον κόσμο.

Έτσι οι επιστήμονες αποφάσισαν να φτιάξουν μια μπύρα με μια συνταγή που φαίνεται να είναι και παλαιότερη που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα η οποία ανακαλύφθηκε στον σουμεριακό «Ύμνο στην Ninkasi», ένα ποίημα εν είδει προσευχής στην αρχαία θεότητα της Μπύρας των Σουμερίων.

Η μπύρα αναδημιουργήθηκε ως πείραμα μεταξύ αρχαιολόγων από το πανεπιστήμιο του Σικάγο και ζυθοποιών από την Great Lakes Brewing Company. Για να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την αυθεντικότητα της συνταγής, χρησιμοποίησαν αρχαία εργαλεία και κεραμικά δοχεία ζύμωσης, αποξήραναν το κριθάρι σε μια στέγη και προσέλαβαν έναν αρτοποιό για να δημιουργήσουν μια ζύμη παρόμοια με εκείνη που έφτιαχναν στην αρχαιότητα.

Πώς πήγε το πείραμα; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν αναδημιουργήσει την μπύρα ακριβώς, αλλά βρήκαν ότι ήταν πολύ ξινή η γεύση της για τη σημερινή εποχή. Οι ίδιοι θα κάνουν μερικές γλυκές προσθήκες με μέλι, ελπίζοντας να μειωθεί η ξινή γεύση και εάν πετύχουν στη συνέχεια θα παρασκευάσουν την μπύρα ηλικίας 5.000 ετών και θα την βγάλουν στην αγορά μέσω της ζυθοποιίας Great Lakes Brewing Company.