Η οικονομία είναι στο δρόμο της πλήρους αποκατάστασής της

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στο δείπνο που διοργάνωσε ο Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) , στη Λεμεσό, με την ευκαιρία της Συνόδου Επενδυτών (Cyprus Investors Summit), ανέφερε ότι η Κύπρος έχει πλέον γυρίσει σελίδα σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην οικονομία, η οποία είναι στο δρόμο της πλήρους αποκατάστασής.

Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε ότι η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Κύπρου βρίσκεται εντός τροχιάς, παρά την «αχρείαστη» καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης.

ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η παρουσία διεθνών επενδυτών της μεγαλύτερης εμβέλειας καθώς και εκπροσώπων σημαντικών επιχειρήσεων καταδεικνύει τη σημασία της Συνόδου, η οποία διοργανώνεται για πρώτη φορά.

Σημείωσε ότι η Σύνοδος λαμβάνει χώρα σε ένα σημείο καμπής για τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, αφού βρίσκει τη χώρα να εισέρχεται σε νέα εποχή.

«Σήμερα μπορώ να δηλώσω με βεβαιότητα ότι έχουμε γυρίσει σελίδα», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «η οικονομία είναι στο δρόμο της πλήρους αποκατάστασής της».

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ο τραπεζικός τομέας έχει ανακεφαλαιοποιηθεί, η Κύπρος επανέρχεται στις διεθνείς αγορές πολύ ενωρίτερα από ό,τι υπολόγιζε κανείς και οι διεθνείς δανειστές της Κύπρου έχουν αναγνωρίσει τις συνεχείς βελτιώσεις της κυπριακής οικονομίας.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Κύπρου παραμένει πλήρως εντός τροχιάς.

“Παρά την αχρείαστη, κατά τη γνώμη μου, καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της του 5ης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, λόγω της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις από τη βουλή, παραμένουμε πλήρως εντός τροχιάς. Παραμένουμε δεσμευμένοι πλήρως για την εφαρμογή του προγράμματος “, είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με την εφαρμογή σειράς τολμηρών μεταρρυθμίσεων», προσθέτοντας ότι στόχος είναι «να αναπτύξουμε τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας και να καταστήσουμε την Κύπρο ως ένα από τα καλύτερα μέρη διεθνώς για να ξεκινήσει και να αναπτυχθεί μια επιχείρηση».

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δίνει έμφαση στην ανάπτυξη ενός ελκυστικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι προς το σκοπό αυτό η Κυβέρνηση έχει διαμορφώσει μια στρατηγική συνολικής αναπτυξιακής μεταρρύθμισης, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση διαδικασιών και κανονισμών.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις διαδικασίες που προχωρούν για την αδειοδότηση και λειτουργία casino-resort και για την ανάπτυξη της μαρίνας της Αγίας Νάπας.

«Η Κυβέρνηση έχει θέσει τις ξένες επενδύσεις ως προτεραιότητα στην ατζέντα της», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση προς διευκόλυνση της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων που θα επιτρέψει, όπως είπε, τόσο στους εμπλεκόμενους οργανισμούς όσο και στους μετόχους τους να επωφεληθούν με διάφορους τρόπους.

Αναφέρθηκε, τέλος, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ένα ευνοϊκό εταιρικό φορολογικό σύστημα, υψηλού επιπέδου υποδομές και υπηρεσίες.