Η μεγαλύτερη αναρριχώμενη τριανταφυλλιά στον κόσμο

Είναι από τα πιο εντυπωσιακά λουλούδια που όλοι λατρεύουμε λόγω τις μεγάλης ποικιλίας χρωμάτων και της υπέροχης χαρακτηριστικής μυρωδιάς τους. Μιλάμε φυσικά για το τριαντάφυλλο.

Συγκεκριμένα στην Αριζόνα υπάρχει μια αναρριχώμενη τρανταφυλλιά η οποία έχει σκήπτρα της μεγαλύτερης τριανταφυλλιας στον κόσμος.Πρόκειται για την μεγαλύτερη στο είδος της με τη διάμετρο του κορμού της να φτάνει τα 4 μέτρα, τα κλαδιά της να καλύπτουν μια έκταση 836 τ.μ., ενώ ανθίζει ανελλιπώς κάθε άνοιξη από το 1885. Η “White Lady Banksia Rose” όπως ονομάζεται έφτασε στο Tombstone της Αριζόνα από την Σκοτία πριν από έναν αιώνα. Το 1884, ένας νεαρός ανθρακωρύχος με το όνομα Henry Gee και η γυναίκα του Mary έφυγαν από την Σκοτία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαταστάθηκαν στην πόλη.

Η νεαρή κοπέλα έγραψε στην οικογένειά της για τη μοναξιά και τη νοσταλγία που αισθανόταν εκεί για τους δικούς της και το σπίτι τους, λαμβάνοντας πίσω ένα δέμα γεμάτο φυτά, βολβούς και μοσχεύματα από τον όμορφο κήπο του πατρικού της που τόσο πολύ της έλειπε. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η ιστορία της μεγαλύτερης άγριας τριανταφυλλιάς που ευδοκιμεί από τότε στην Αριζόνα και αποτελεί “αξιοθέατο” για τους επισκέπτες.

Το 1920 η άσπρη τριανταφυλλιά μεγάλωσε πολύ και έτσι δημιουργήθηκε ένα σύστημα ξύλινων και μεταλλικών σωλήνων για στήριξη. Το 1933, ο John Hix ήταν ο πρώτος που χαρακτήρισε την τριανταφυλλιά ως την μεγαλύτερη στον κόσμο, λαμβάνοντας τελικά και τον επίσημο τίτλο από την Guinness Records. Η τριανταφυλλιά ανθίζει κάθε χρόνο, για περίπου έξι εβδομάδες, από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο, και έχει μάλιστα και το δικό της Rose Festival, όπου χιλιάδες επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν από κοντά την ομορφιά της. Σε πλήρη άνθιση, κάποιος μπορεί εδώ να δει χιλιάδες μικρά λευκά τριαντάφυλλα, η μυρωδιά των οποίων φτάνει αρκετά χιλιόμετρα μακριά.