Η ισπανική οικονομία χάνει την αναπτυξιακή της ορμή

Η ισπανική οικονομία απροσδόκητα επιβραδύνθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, μια περίοδο που είδε επίσης το Σοσιαλιστικό Κόμμα να αναλαμβάνει την εξουσία σε μια αιφνιδιαστική αλλαγή της κυβέρνησης.

Η παραγωγή σημείωσε άνοδο 0,6% τον τρίμηνο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Στατιστικής. Αυτό ήταν ελαφρά πιο χαμηλά από τη μέση εκτίμηση 0,7% σε μια έρευνα του Bloomberg και είναι η πιο αδύναμη ανάπτυξη από το 2014. Η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, βασική κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης, επιβραδύνθηκε κατά περισσότερο από το μισό.

Παρόλο που εξακολουθεί να ξεπερνά τις ομόλογες χώρες της στη ζώνη του ευρώ, η οικονομία της Ισπανίας περνά σε μια πιο αναιμική φάση ανάπτυξης μετά από μια περίοδο που ξεπέρασε το 3% για τρία συνεχόμενα χρόνια. Οποιαδήποτε σημάδια μιας πιο έντονης επιβράδυνσης μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση για τον νέο πρωθυπουργό του Σοσιαλιστικού Κόμματος Pedro Sanchez, του οποίου το οικονομικό σχέδιο αντιμετωπίζει ένα δύσκολο πέρασμα μέσω του κοινοβουλίου όπου δεν έχει πλειοψηφία.

“Η ισπανική οικονομία παραμένει ισχυρή, αλλά μπαίνουμε σε μια επιβράδυνση”, δήλωσε ο Angel Talavera, οικονομολόγος της Oxford Economics. “Η κατανάλωση ήταν απογοητευτική και οι εξαγωγές σημείωσαν σημαντική πτώση. Βλέπουμε την ανάπτυξη να μένει σταθερή για το υπόλοιπο του έτους. “