Η Επιτροπή Σιτηρών οδεύει προς κρατικοποίηση λέει ο ΥΠΟΙΚ

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε πως η Επιτροπή Σιτηρών οδεύει προς κρατικοποίηση.

Παράλληλα ανέφερε στους βουλευτές ότι η Επιτροπή Σιτηρών δεν είχε συμπεριληφθεί ποτέ σε κάποιο πλάνο αποκρατικοποίησης επειδή δεν διαφαίνονταν θετικές προοπτικές.

«Πράγματι καθυστερήσαμε και είναι άλλος ένας οργανισμός που τον αφήσαμε διαχρονικά να φτάσει σε ένα σημείο ζημιογόνας λειτουργίας και καμίας προοπτικής αποκρατικοποίησής του. Μας έχει μείνει, και κατ’ ακρίβειαν αντί αποκρατικοποίησης η κατεύθυνση είναι η πλήρης κρατικοποίηση, δεν είναι θετική εξέλιξη, αλλά φαίνεται αναπόφευκτο» είπε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Επίσης τόνισε το Υπουργικό έχει συζητήσει 2-3 φορές το ζήτημα και έχει λάβει αποφάσεις και κατευθυντήριες γραμμές προς την κατεύθυνση της κρατικοποίησης της Επιτροπής. Σύμφωνα με αυτές, η δουλειά που κάνει σήμερα θα πρέπει να συνεχίσει να επιτελείται από το κράτος και με βάση της κατευθυντήριες γραμμές θα υπάρξει μεταφορά ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

“Αν θα είναι το σύνολο ή αν θα είναι η πλειοψηφία εξαρτάται από το εάν θα παραμείνει η Επιτροπή Σιτηρών ως ημικρατικός(οργανισμός) ή αν θα επιτελείται αυτή η λειτουργία από ένα Υπουργείο”, εξήγησε ο Υπουργός.

Ανέφερε ακόμα ότι πριν γίνει η μεταφορά των εργαζομένων στο δημόσιο στο πλάνο είναι να “τρέξει” σχέδιο εθελούσιας εξόδου υπάλληλων. Η μεταφορά εργαζομένων, είπε, και το σχέδιο θα γίνουν με νομοθετική ρύθμιση και ήδη τα νομοσχέδια ετοιμάζονται.

Παράλληλα είπε ότι στο κράτος θα μεταφερθούν επίσης περιουσιακά στοιχεία που θα είναι χρήσιμα για αυτό. Από τα 15 συνολικά περιουσιακά στοιχεία της Επιτροπής, τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα εξετάζουμε, είπε ο Υπουργός, αν υπάρχουν κάποια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από κρατικές υπηρεσίες και σε αυτή την περίπτωση θα μεταφερθούν στο κράτος.

«Η εισήγηση των αγροτικών οργανώσεων είναι να μεταφερθούν όλα στα κράτος έναντι κάλυψης του ελλείμματος των €16 εκ του ταμείου συντάξεων. Δεν θεωρούμε ότι αυτή πρέπει να είναι η πρώτη και τελευταία επιλογή, το κράτος έχει και το ίδιο πολλά αναξιοποίητα ακίνητα. Οι κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργικού είναι όσα παραμένουν αναξιοποίητα η ίδια η επιτροπή να τα πουλήσει ή να τα μισθώσει για να καλύψει το έλλειμμα στο ταμείο συντάξεων», είπε. ‘Οσα δεν αξιοποιηθούν θα περιέλθουν στο κράτος, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο μίσθωσης του Σιλό Λεμεσού σε ιδιώτη που να μπορεί να το λειτουργεί στο πλαίσιο συμβατικών όρων, με τρόπο που θα είναι οικονομικά επωφελής για την Επιτροπή ή για το κράτος. «Δεν είμαι βέβαιος αν μπορεί να υπάρξει αυτή η προοπτική αλλά θέλουμε να τη διερευνήσουμε», είπε.

Η τελευταία από τις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργικού είναι η ανάληψη των αρμοδιοτήτων της εργασίας αγοραπωλησιών και διατήρησης αποθεμάτων σιτηρών από μια υπηρεσία σιτηρών. Το πλεονέκτημα της υπηρεσίας σιτηρών, όπως εξήγησε, είναι ότι θα είναι πιο οικονομική και αποτελεσματική η λειτουργία της. Για έναν οργανισμό αυτού του μεγέθους που θα πρέπει να είναι το πολύ 10 υπάλληλοι, δεν είναι το πιο αποτελεσματικό να είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και να έχει και ΔΣ, ανέφερε ο Χάρης Γεωργιάδης.

«Είναι ξεκάθαρο πως δεν παρακολουθούμε παθητικά την πορεία διολίσθησης της Επιτροπής Σιτηρών σε μια μη βιώσιμη κατάσταση, ούτε από την άλλη υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές. Δεν μπορεί να συνεχίσει ως έχει, ούτε υπάρχει ενδιαφέρον να την αναλάβει επενδυτής. Συνεπώς σε πιο συμμαζεμένη μορφή θα περιέλθει στον έλεγχο του κράτους», είπε ο Υπουργός.