Η επανένωση της πατρίδας, όραμα της κυβέρνησης

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, δήλωσε σήμερα ότι στόχος και όραμα της Κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη είναι η επανένωση της πατρίδας, μέσα από μια λύση που θα στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας επίσης  πως η Κυβέρνηση στοχεύει σε μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, που θα διαρκέσει στον χρόνο και της οποίας οι βασικές παράμετροι καθορίζονται στο Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου.

Σε χαιρετισμό του στην Πολιτιστική Εκδήλωση «Συναπάντημα Φιλιωτών», τον οποίο διάβασε εκ μέρους του ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ Κωνσταντίνος Νικολαΐδης, ο κ. Χάσικος είπε πως η Κυβέρνηση «επιδιώκει λύση, η οποία θα απαλλάσσει την Κύπρο από την τουρκική κατοχή, τον εποικισμό και τις εξωτερικές εξαρτήσεις, μια λύση που θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και τον λαό, το έδαφος, τους θεσμούς, την κοινωνία και την οικονομία, και θα σέβεται και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων».

Εξέφρασε την ελπίδα, εν όψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά να τιμήσουν τα συμφωνηθέντα και να επιδείξουν επιτέλους την αναγκαία βούληση για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.

«Όμως, πρώτα και πάνω απ’ όλα, σε αυτές τις δύσκολες ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας, θα πρέπει όλοι μας, πολιτικά κόμματα και λαός, να επιδείξουμε εκείνη την αναγκαία σύνεση, ομοψυχία και συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες μεθοδεύσεις επιχειρηθούν και που θα στοχεύουν, ενδεχομένως, στον εκτροχιασμό είτε του διαλόγου, είτε της συμφωνημένης βάσης επί της οποίας διεξάγεται αυτός ο διάλογος», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως «μπορεί το βλέμμα μας να είναι στραμμένο στην επίτευξη του μεγαλύτερου στόχου μας, που είναι η επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο, δεν παραβλέπουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος, οι Έλληνες της Κύπρου».

Συνέχισε λέγοντας πως «η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζονται σκληρά και θα συνεχίσουν να πράττουν το ίδιο, προκειμένου να κάνουν όσο το δυνατό πιο υποφερτή τη διαβίωση όλων στις συνθήκες της προσφυγιάς».

Αναφερόμενος στην Πολιτιστική Εκδήλωση «Συναπάντημα Φιλιωτών», ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως όντας και ο ίδιος πρόσφυγας από το κατεχόμενο Δίκωμο, είναι σε θέση να κατανοήσει και να μοιραστεί με τους Φιλιώτες τη χαρά που νοιώθουν όταν ανταμώνουν με την ευκαιρία τέτοιου είδους εκδηλώσεων με τους συγχωριανούς τους, σε ένα σμίξιμο αναθέρμανσης της πίστης και της βούλησης για επιστροφή στις ρίζες, στην πατρώα γη, εκεί όπου ανήκουν.

«Είναι απολύτως κατανοητό πως για τη διοργάνωση ανάλογων πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων απαιτείται πολύς κόπος, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες δραστηριοποιείστε, ως αποτέλεσμα της κατοχής και της προσφυγοποίησής σας. Όμως, όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε την τεράστια σημασία της διοργάνωσης και συμμετοχής μας σε ανάλογες εκδηλώσεις, αφού αφενός επιτυγχάνουμε τη διατήρηση της συνοχής των εκτοπισμένων μας και αφετέρου κρατάμε ζωντανή και άσβεστη στη συλλογική μας μνήμη την πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση μας», συμπλήρωσε.