Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά – Βενιζέλου

Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, αλλά και το «αγκάθι» του πώς θα περάσουν από τη Βουλή όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς ο κ. Βενιζέλος για το θέμα του πολυνομοσχεδίου, εάν θα έρθει στη Βουλή σε ένα άρθρο, απάντησε «θα έρθει όπως πρέπει». Διευκρίνισε, πάντως, ότι η ρύθμιση για τις τράπεζες θα έρθει ξεχωριστά.

Πριν από την συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος έδωσε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ανέφερε πως «σε όλη αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση συμμετείχε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία» και τόνισε πως επιβεβαιώθηκαν όσα είχαν ειπωθεί, πως δηλαδή «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, θα υπάρξει αναπτυξιακή στροφή, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα αξιοποιηθεί για τη μείωση του χρέους, τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των ταμείων, όπως και τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων».

Από τις παραπάνω δηλώσεις προκύπτει πως ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ακόμη κι αν αυτό έρθει σε περισσότερα από έναν άρθρα.

Αν και οι πρώτες σκέψεις στο Μαξίμου ήταν να περάσουν όλες οι ρυθμίσεις σε ένα άρθρο σε ένα νομοσχέδιο, τώρα εξετάζεται -με εισήγηση Βενιζέλου- να ακολουθηθεί μια πιο ελαστική διαδικασία.

Συγκεκριμένα εξετάζεται να καταρτιστεί ξεχωριστό νομοσχέδιο για το ζήτημα των τραπεζών.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη με την τρόικα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στη Βουλή και οι ρυθμίσεις θα ψηφιστούν χωρίς αναταράξεις.