Η διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας

Του Νίκου Ιωάννου

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια έξαρση ανακοινώσεων, αποστολής φυλλαδίων σε σπίτια, αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων για υπογραφές,  μέχρι και κινητοποιήσεων από πολιτικές δυνάμεις στη Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου κατά της διάνοιξης του οδοφράγματος της Δερύνειας.

Σε αυτή την συμμαχία συνασπίστηκαν ο Δήμαρχος της Αγίας Νάπας, ο Δήμαρχος  Αμμοχώστου, το ΕΛΑΜ, η ΕΔΕΚ, οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύης, μερίδα μεγαλοξενοδόχων και εμπορευόμενων  της περιοχής. Προτάσσονται πρωτίστως «οικονομικοί» λόγοι για επηρεασμό της τουριστικής κίνησης της περιοχής, αφού όπως ισχυρίζονται θα υπάρξει μαζική διέλευση τουριστών προς τα κατεχόμενα μέσω του οδοφράγματος. Κάποιοι οι οποίοι προτάσσουν τους γνωστούς πολιτικούς λόγους,  κτίζουν σε αυτό το αστήρικτο, κατά τη άποψη μου επιχείρημα, για να ψηλώσουν ακόμα περισσότερο το διαχωριστικό τείχος.

Με εκπλήττει ειλικρινά η ταύτιση του Δημάρχου Αμμοχώστου, ο οποίος ζητά για ακατανόητους λόγους να μην προχωρήσει η διάνοιξη του οδοφράγματος.  Σε αυτή τη προσπάθεια πρωτοστατεί ο Δήμαρχος της Αγίας Νάπας   ο οποίος αν και προέρχεται από τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος προφανώς για να ικανοποιήσει τους μεγαλοξενοδόχους της περιοχής σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ τάχθηκε και αυτός κατά του ανοίγματος. Η κυρία Τσόκκου ιδιοκτήτρια μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος.

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα η  ΕΔΕΚ τοποθετείται με τρόπο που ξεπερνά ακόμα και αυτό του ΕΛΑΜ.  Για αυτό και πήρε σειρά πρωτοβουλιών μέχρι και κινητοποίησης κατά της διάνοιξης.

Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων, σε όποια περιοχή και να έγινε μέχρι τώρα έγινε με στόχο να φέρει τις δύο κοινότητες πιο κοντά και όχι για να προσμετρήσουν κέρδη και ζημιές. Με την ίδια λογική ίσως κάποια οδοφράγματα να εξυπηρετούν καλύτερα τα  οικονομικά συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων. Αν προσθέσουμε αυτή τη κοντόφθαλμη εξίσωση ανάμεσα στα αλλά εμπόδια τότε μετα βεβαιότητας θα βλέπουμε την Αμμόχωστο μόνον ως αξιοθέατο.

Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων δεν αποτελεί την λύση του προβλήματος και ούτε μπορεί να ισχυριστεί ο οποιοσδήποτε κάτι τέτοιο.  Αναντίλεκτα όμως αποτελεί γεγονός, ότι η διάνοιξη των οδοφραγμάτων εδώ και χρόνια, έχει καταρρίψει το μύθο ότι δεν μπορούν οι δύο κοινότητες να συμβιώσουν. Μεμονωμένα περιστατικά έχουν καταγραφεί με τα αντίθετα αποτελέσματα και αυτά από τη δράση του υπόκοσμου.  Έχει επιφέρει η διάνοιξη των οδοφραγμάτων υπέρμετρα οφέλη υπέρ του κατοχικού καθεστώτος; Από πλευράς τουλάχιστον επίσημων στοιχείων μέχρι πρόσφατα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν το αντίθετο.

Αποτελεί ουσιαστικό κίνδυνο για τη οικονομία της Ελεύθερης Αμμοχώστου η διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας;  Εάν θέλουμε το τόπο μας για πάντα μοιρασμένο τότε  η διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας, ΝΑΙ αποτελεί κίνδυνο. Εάν θέλουμε να αφήσουμε ανοικτή την προοπτική για το τόπο μας, τότε δεν μπορούμε να συνυπογράψουμε κάτι τέτοιο επειδή θα υπάρξει, και αν υπάρξει, προσωρινή απώλεια κερδών σε κάποιους.  Η διάνοιξη του οδοφράγματος  της Δερύνειας  δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο και δεν θα επιφέρει επιπτώσεις στη οικονομία της περιοχής, ούτε βραχυπρόθεσμα, πολύ δε περισσότερο μακροπρόθεσμα. Αντίθετα, τα πολιτικά αλλά και τα οικονομικά οφέλη της λύσης και της ελευθέρωσης της Αμμοχώστου θα είναι πολύ μεγαλύτερα, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπου ο διαχωρισμός γίνεται μέσω του συρματοπλέγματος.

Θα πρέπει επιτέλους να κοιτάξουμε πώς να γκρεμίσουμε το τείχος και όχι πως να ψηλώσουμε περισσότερο το τείχος. Επειδή όσο ψηλώνουμε το τείχος πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει προς τη δική μας μεριά, που είναι και η αδύνατη και να μας πλακώσει.

Μεταξύ του πρόσκαιρου κέρδους ή και απώλειας κερδών και της προοπτικής λύσης  επιλέγουμε τη προοπτική.

Κάποιοι  προβάλλοντας οικονομιστικες προσεγγίσεις περί απώλειας κερδών από το τουρισμό, ασυνείδητα προφανώς, ρίχνουν λάδι σε ακραίες και επικίνδυνες δυνάμεις που επιθυμούν την όξυνση και την αντιπαράθεση. Να υπενθυμίσω ότι η περιοχή και ο ευαίσθητος τομέας του τουρισμού  κινδύνευσε στο παρελθόν  από  τις ανόητες πράξεις ορισμένων εθνικιστών από πλευράς μας και την ανοχή που επέδειξε  η πολιτική ηγεσία. Συνεπής με τα πιο πάνω αρνούμαι να βάλω την υπογραφή μου για να μείνει για πάντα κλειστό το οδόφραγμα, επειδή αυτό ισοδυναμεί  με πράξη υπέρ της  διχοτόμησης της πατρίδας μου. Θέλω λύση και επανένωση της πατρίδας μου. Οι οποιεσδήποτε άλλες προσπάθειες να κλείσουμε κάθε δίοδο επικοινωνίας είναι οπισθοδρομικές και παρεμποδίζουν την επίλυση του κυπριακού.

ΝΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ.