Η βρετανική οικονομία δεν είναι τόσο ισχυρή, όσο φαίνεται…

Ένα χρόνο πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει υποχρεωτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οικονομία της χώρας έχει αποφύγει τα σενάρια καταστροφών που πολλοί προέβλεπαν μετά την ψηφοφορία υπέρ του Brexit. Αυτό όμως δεν είναι λόγος να είναι κανείς πολύ ενθουσιασμένος.

Είναι αλήθεια ότι η παραγωγή αυξάνεται κάθε τρίμηνο μετά την ψηφοφορία υπέρ του Brexit, φτάνοντας το 1,8% το 2017. Αυτό υπερβαίνει τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων που έγιναν αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Υπάρχουν και άλλα καλά νέα: Η ανεργία βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο σημείο της από τη δεκαετία του ’70, ο πληθωρισμός μειώνεται και το βαρόμετρο Brexit του Bloomberg, το οποίο παρακολουθεί 22 δείκτες της Μεγάλης Βρετανίας, είναι στο υψηλότερο σημείο του για διάστημα 17 μηνών.

Ο κίνδυνος είναι ότι αυτά τα βελτιωμένα αποτελέσματα, σε σχέση με τα αναμενόμενα, θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή από τις ανισορροπίες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και τη σχετική υποαπόδοση σε διεθνές επίπεδο.

Στην πραγματικότητα, η ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας δεν την απομακρύνει από το κατώτατο σημείο των διαγραμμάτων των G-7 για την περυσινή χρονιά. Στην περιοχή του ευρώ, η ανάπτυξη ήταν η καλύτερη της δεκαετίας και ξεπέρασε τις προβλέψεις πολύ περισσότερο από ό, τι έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ΗΠΑ επίσης είδαν ένα έτος ισχυρών επιδόσεων, με τις προσδοκίες ότι οι φορολογικές περικοπές του Προέδρου Donald Trump ενδέχεται να υποστηρίξουν περαιτέρω ανάπτυξη φέτος. Το ΔΝΤ δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η παγκόσμια ανάκαμψη ήταν η ευρύτερη σε επτά χρόνια, με ταχύτερη ανάπτυξη σε 120 χώρες που αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγή