ΗΠΑ: Περισσότερες οι πωλήσεις κάνναβης από των αναψυκτικών μέχρι το 2030

Η αμερικανική βιομηχανία νόμιμης κάνναβης αναμένεται να φτάσει τα 75 δισ. δολάρια σε πωλήσεις μέχρι το 2030, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Cowen & Co. Πρόκειται για μέγεθος τόσο μεγάλο όσο η αγορά των ανθρακούχων αναψυκτικών στη Βόρεια Αμερική το 2017.

Το «χόρτο» μπορεί να είναι έτοιμο να κάνει το πέρασμα στη μεγαλύτερη βιομηχανία καθώς όλο και περισσότερες πολιτείες νομιμοποιούν το φυτό. Εννέα πολιτείες και η Ουάσινγκτον, επιτρέπουν πλέον τη χρήση του για ψυχαγωγικούς λόγους. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από ένας στους πέντε ενήλικες Αμερικανούς μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν π.χ. για κάπνισμα ή για ποτό και φαγητό. Η Cowen σε παλιότερη πρόβλεψή της έκανε λόγο για 50 δισ. δολάρια μέχρι το 2026. «Αυτό φαίνεται μικρό τώρα» σύμφωνα με την αναλύτρια Vivien Azer. «Νέες προβλέψεις δείχνουν ότι η αγορά είναι ήδη σε αυτό το μέγεθος» ανέφερε σχετική έκθεση την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις αναψυκτικών βρίσκονται σε πτώση, καθώς οι καταναλωτές αποφεύγουν για λόγους υγείας τα ποτά με ζάχαρη. Η κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών κατά κεφαλήν κατέγραψε χαμηλό 31 ετών στις ΗΠΑ το 2016, σύμφωνα με τη Beverage-Digest. Η αγορά στη Βόρεια Αμερική υποχώρησε στα 76,4 δισ. δολάρια πέρυσι από 78,3 δισ. δολάρια το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Euromonitor International.

Συναγερμός έχει σημάνει και στη βιομηχανία αλκοόλ καθώς η κατανάλωσή του μειώθηκε σε πολιτείες όπου η χρήση της κάνναβης είναι νόμιμη σε σύγκριση με τις πολιτείες που επιτρέπουν μόνο ιατρική χρήση της μαριχουάνας και με αυτές που την απαγορεύουν εντελώς.