Ε.Υ: Έγκυρες οι εξετάσεις – Αρνητική εικόνα η διδασκαλία από λειτουργούς

Ε.Υ: Έγκυρες οι εξετάσεις – Αρνητική εικόνα η διδασκαλία από λειτουργούς 

Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφορικά με τις γραπτές εξετάσεις για εγγραφή και κατάταξη στους πίνακες διορισίμων

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ανακοινώνει ότι διαβιβάστηκε σήμερα στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας η Έκθεσή της αναφορικά με τις γραπτές εξετάσεις για εγγραφή και κατάταξη στους πίνακες διορισίμων που διεξήχθηκαν τον Νοέμβρη 2017.

Η Έκθεση συντάχθηκε κατόπιν καταγγελίας που διαβιβάστηκε στην Υπηρεσία μας ως προς τη νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στις εξετάσεις αυτές.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία θεώρησε αναγκαίο να θέσει τα σχετικά γεγονότα κατόπιν του ελέγχου που διενεργήθηκε, τα οποία περιλαμβάνονται στην εν λόγω Έκθεση, ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα για ενημέρωσή του, στο πλαίσιο της μελέτης του θέματος και παροχής σχετικής γνωμάτευσης στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ως προς τυχόν ενέργειες που θα πρέπει να αναληφθούν.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου θα ενημερωθούν ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικών παραπτωμάτων από μέλη του προσωπικού.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 81(2) του περί Δημοσιονομικής Ευθύνης και Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου (Ν.20(I)/2014), ο Γενικός Ελεγκτής διεξάγει τον εξωτερικό έλεγχο στη βάση διεθνών αναγνωρισμένων προτύπων ελέγχου που ο ίδιος αποφασίζει.

Όπως ρητά αναφέρεται στις Ελεγκτικές Οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τον Γενικό Ελεγκτή, οι έλεγχοι της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διεξάγονται σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου (ISAs) που εκδίδονται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Λογιστών (IFAC) και τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (ISSAIs) που εκδίδει ο Οργανισμός Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI), ο οποίος είναι ένας αυτόνομος, ανεξάρτητος, μη-πολιτικοποιημένος Οργανισμός, με ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς προς το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (ECOSOC) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τα ISSAIs διαχωρίζουν τους ελέγχους που διενεργούνται από τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύματα σε τρεις κατηγορίες, τους οικονομικούς ελέγχους (“financial audit”), τους ελέγχους συμμόρφωσης (“compliance audit”) και τους διαχειριστικούς ελέγχους (“performance audit”). Για τους ελέγχους αυτούς υπάρχει αριθμός ελεγκτικών προτύπων που είναι κοινά, και αριθμός ελεγκτικών προτύπων που αφορούν ειδικά την κάθε κατηγορία ελέγχου.

Οι έλεγχοι συμμόρφωσης διέπονται από το Πρότυπο ISSAI 400 και μπορεί να διεξαχθούν ως ξεχωριστοί έλεγχοι ή ως μέρος ενός οικονομικού ή/και ενός διαχειριστικού ελέγχου. Οι έλεγχοι αυτοί αποσκοπούν στην αξιολόγηση του κατά πόσο οι ενέργειες του ελεγχόμενου συνάδουν με τις αρχές ή κανόνες που τον διέπουν. Οι αρχές και κανόνες αυτοί μπορεί να αφορούν στη συμμόρφωση με διατάξεις της νομοθεσίας, κανονισμών ή συμφωνιών, ή με τις γενικές αρχές χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης και συμπεριφοράς δημοσίων αξιωματούχων.

Για τον έλεγχο συμμόρφωσης χρησιμοποιήθηκαν ως αρχές και κανόνες τα ακόλουθα:

• Ο περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμος.
• Οι «Περί Γραπτών Εξετάσεων για Εγγραφή και Κατάταξη στους Πίνακες Διορισίμων Κανονισμοί του 2017», (Κ.Δ.Π 195/2017).
• Οι διαδικασίες που καθορίστηκαν από την Υπηρεσία Εξετάσεων που καταγράφονται σε έντυπο το οποίο φαίνεται να συντάχθηκε από την Υπηρεσία Εξετάσεων στις 17 Οκτωβρίου 2017 και να δόθηκε στο Τριμελές Σώμα Εποπτείας.

Στην Έκθεση της Υπηρεσίας καταγράφονται οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην πράξη ως προς:

• τον καθορισμό της εξεταστέας ύλης,
• τη σύσταση και λειτουργία των διαφόρων επιτροπών που προνοούνται στους σχετικούς Κανονισμούς, αναφορικά με την Επιστημονική Επιτροπή, το Τριμελές Σώμα Εποπτείας, την Επιτροπή Επιλογής Θεματοθετών/Βαθμολογητών και τους Θεματοθέτες, και
• τις διαδικασίες θεματοθέτησης και τα μέτρα που λαμβάνονται για διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων.

Επίσης, στην Έκθεση εξετάζονται θέματα ιδιωτικής απασχόλησης λειτουργών της δημόσιας εκπαίδευσης και μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου και υποδεικνύονται περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι ενδεχομένως πρόσωπα να έχουν παραβιάσει τους πειθαρχικούς κώδικες που διέπουν την εργοδότησή τους. Παρεμπιπτόντως με το θέμα αυτό, καταγράφονται ευρήματα ως προς τη συμμόρφωση διαφόρων προσώπων με τις φορολογικές και άλλες συναφείς υποχρεώσεις τους.

Αντικείμενο καταγγελιών και άρα εξέτασης αποτέλεσε επίσης το ενδεχόμενο ύπαρξης καταστάσεων σύγκρουσης συμφερόντων, ιδίως σε σχέση με συγκεκριμένο εκπαιδευτικό κέντρο. Για τα θέματα αυτά επίσης καταγράφονται τα γεγονότα, όπως και τα μέτρα που λήφθηκαν για χειρισμό των καταστάσεων αυτών από τους εμπλεκόμενους. Η επάρκεια των μέτρων αυτών αναμένεται να αξιολογηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Η Υπηρεσία μας έχει διαπιστώσει ότι ορισμένοι λειτουργοί της δημόσιας εκπαίδευσης είχαν έγκριση από την αρμόδια αρχή για διδασκαλία στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση του προαναφερόμενου εκπαιδευτικού κέντρου. Θεωρούμε ότι στον πολίτη δίνεται αρνητική εικόνα όταν, από τους 12 επισκέπτες καθηγητές ενός τέτοιου ιδιωτικού μεταπτυχιακού προγράμματος, οι 10 είναι λειτουργοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αναμένουμε το θέμα αυτό να απασχολήσει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και να ληφθούν μέτρα.

Κατόπιν και σχετικής διαβούλευσης με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, η Έκθεση δεν θα δημοσιοποιηθεί ως ειδική έκθεση, αλλά τα κυριότερα ευρήματα της θα περιληφθούν σε σχετικές εκθέσεις της Υπηρεσίας μας για τον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.