Ε.Επίτροπος: “Φορολογικές οάσεις Αυστρία και Λουξεμβούργο”

«Σχεδόν ένα τρις ευρώ χάνεται κάθε χρόνο από φοροδιαφυγή στις 27 χώρες –μέλη της ΕΕ» δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα  «Βίρτσαφτς Βόχε» ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αλγίρντας Σεμετά, αρμόδιος για τη φορολογία, την τελωνειακή ένωση και την καταπολέμηση της απάτης στην ΕΕ.

Ο πορτογάλος επίτροπος, άσκησε σκληρή κριτική για το λόγο αυτό κατά της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου, λέγοντας ότι αποτελούν «φορολογικούς παραδείσους» στην Ευρώπη καθώς ευνοούν τη φοροδιαφυγή».

Ο κοινοτικός Επίτροπος διευκρίνισε, πως δεν ζητά την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου για τους πολίτες της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου, αλλά δεν δεν μπορούν  Έλληνες, Γερμανοί ή Λιθουανοί να εκμεταλλεύονται το αυστριακό Δίκαιο, για να γλιτώσουν από τους φόρους στην πατρίδα τους.

«Το Λουξεμβούργο και η Αυστρία μπλοκάρουν δυστυχώς εδώ και χρόνια τις προσπάθειές μας για περισσότερη φορολογική διαφάνεια και ελέγχους» επισημαίνει ο κ. Σεμετά, ασκώντας κριτική ειδικότερα κατά του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και πρόεδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Όπως επισημαίνει ο Πορτογάλος Επίτροπος,  ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ως πρόεδρος των υπουργών οικονομικών θα έπρεπε να βοηθήσει στην προώθηση μιας πολιτικής με περισσότερη φορολογική ειλικρίνεια και δικαιοσύνη καθώς, κάθε βελτίωση στην είσπραξη φόρων στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, θα οδηγούσε σε εκτόνωση της οικονομικής τους κατάστασης.

Ωστόσο, εκείνο που απαιτείται είναι μια σαφής στρατηγική κατά των ενδοκοινοτικών φορολογικών παραδείσων, επισημαίνει, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συνεννόηση με όλες τις 27 χώρες – μέλη για έναν κοινό ορισμό των «φορολογικών
οάσεων», ώστε να καταρτιστεί μια «μαύρη λίστα» με τους φορολογικούς παραδείσους.

Ωστόσο, ο κ Σεμετά ανέφερε,  πως στις Βρυξέλλες έχουν επισημανθεί και εξαλειφθεί, μετά το 1997, πάνω από 100 άδικες φορολογικές πρακτικές.