Ερντογάν: Μποϊκοτάζ στις αμερικανικές εταιρείες

Νέα απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ο Πρέδρος της Τουρκίας που ζήτησε μποϊκοτάζ στα αμερικανικά ηλεκτρονικά προιόντα. Αν εκείνοι έχουν την iPhone απο την άλλη υπάρχει η Samsung αλλα και εγχώριες όπως την Venüs και την Vestel είπε με έμφαση ο Ταγίπ Ερντογαν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι στο παρελθόν οι επιθέσεις ήταν πιο σοφιστικέ και κεκαλυμμένες, ενώ τώρα μας επιτίθενται ευθέως.

Οι Τουρκικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν σήμερα ότι δόθηκε εντολή στις διαφημιστικές εταιρίες που έχουν αναλάβει την προβολή τους να μην δίνουν διαφήμιση σε αμερικανικές εταιρίες.

Σήμερα μέχρι στιγμής οι ισοτιμίες φαίνεται να είναι σε ύφεση με μικρή διόρθωση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Και στο χρηματιστήριο που ξεκίνησε με απώλειες σημειώνεται μικρή άνοδος μετά τα μέτρα που έλαβε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

Ο Υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Άλμπαϊρακ την Πέμπτη στις 4 το απόγευμα θα απευθυνθεί σε περίπου 1.000 ξένους επενδυτές μέσω τηλεδιάσκεψης για να τους ενημερώσει για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και τις αποφάσεις της Άγκυρας για την αντιμετώπισή της.

Στο μεταξύ ο δικηγόρος του πάστορα Μπράνσον κατέθεσε σε ανώτερο δικαστήριο ένσταση στην απόφαση κατ’ οικον περιορισμού και την απαγόρευση εξόδου του από την Τουρκία.

Ανακάμπτει η λίρα

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε σήμερα από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο οποίο υποχώρησε χθες, χάρη στα μέτρα ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας και τα νέα για τη σχεδιαζόμενη τηλεδιάσκεψη κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Το τουρκικό νόμισμα, που χθες έκλεισε στις 6,9 λίρες ανά δολάριο, έχει υποτιμηθεί κατά 45% φέτος, εξαιτίας των ανησυχιών για τις συνεχείς δηλώσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Η αδυναμία του τουρκικού νομίσματος προκάλεσε τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές. Η βουτιά του έως και 18% την Παρασκευή έπληξε τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές μετοχές καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την έκθεση των τραπεζών στην Τουρκία.

Στις 10:49 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της λίρας διαμορφώθηκε στις 6,54 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας άνοδο περίπου 5%.

Σύμφωνα με χρηματιστές, η είδηση ότι ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με περίπου 1.000 επενδυτές για να συζητήσει την οικονομία ίσως προσέφερε στήριξη στο νόμισμα.

«Νομίζω ότι η τηλεδιάσκεψη με επενδυτές που προγραμμάτισε ο Αλμπαϊράκ βοήθησε τη λίρα να ενισχυθεί», δήλωσε ο Ισίκ Οκτέ, αναλυτής στην TEB Investment. «Πιστεύω ότι σε αυτή την τηλεδιάσκεψη θα συζητηθούν νέα και σημαντικά θέματα, διαφορετικά δεν θα γινόταν τέτοια απόπειρα».

Ανακάμπτουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανέκαμψαν σήμερα το πρωί οι ευρωπαϊκές μετοχές ύστερα από δύο ημέρες έντονων ρευστοποιήσεων καθώς οι περιορίστηκαν ελαφρώς οι ανησυχίες των επενδυτών για μετάδοση της κρίσης του τουρκικού νομίσματος, χάρη στις διαβεβαιώσεις από την κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση.

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε αφού η κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε χθες να παράσχει ρευστότητα, ως απάντηση στην κατάρρευση του νομίσματος που προκάλεσε τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές.

Οι ανησυχίες των επενδυτών μετριάστηκαν κάπως και από την είδηση ότι ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με επενδυτές από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή την Πέμπτη, την πρώτη του από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του σχεδόν πριν από δύο μήνες.

Οι χρηματοπιστωτικοί τίτλοι ήταν που αυτοί που καθόριζαν την κατεύθυνση της αγοράς, με τις τραπεζικές μετοχές στην ευρωζώνη να ενισχύονται κατά 0,8%, βοηθώντας να ενισχυθεί ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατά 0,4%.

Οι τράπεζες ήταν αυτές που επλήγησαν περισσότερο από τις ανησυχίες για την Τουρκία, οδηγώντας τον δείκτη σε χαμηλό 21 μηνών.

Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,8% με τις τράπεζες να ενισχύονται καθώς υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να διατηρήσει τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών και να μειώσει το δημόσιο χρέος.

«Στην αγορά συνεχίζουν να υπάρχουν ανησυχίες αλλά μπορούμε παράλληλα να μιλήσουμε για συγκρατημένη αισιοδοξία για πρώτη φορά εδώ και λίγο καιρό», δήλωσε χρηματιστής.

Τι ζητούν οι Τούρκοι επιχειρηματίες

Τα τουρκικά επιχειρηματικά λόμπι ανακοίνωσαν σήμερα ότι χρειάζεται μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική για να σταθεροποιηθεί η τουρκική λίρα και ότι οι αμερικανοτουρκικές διενέξεις θα πρέπει να επιλυθούν μέσω της διπλωματίας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η κορυφαία τουρκική ένωση επιχειρήσεων και βιομηχανιών TUSIAD και η ένωση επιμελητηρίων και χρηματιστηρίων εμπορευμάτων της Τουρκίας TOBB υπογραμμίζουν ότι ένας περιεκτικός οδικός χάρτης θα πρέπει να προετοιμαστεί για να μειωθεί κατά διαρκή τρόπο ο πληθωρισμός.