Ερευνα: Είστε κοντή; Άρα και πιο υγιής…

Οι γυναίκες που έχουν ύψος πάνω από 1,72 εκατοστά είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία όταν φθάσουν στην ηλικία των 75 ετών, σε σχέση με τις γυναίκες με ύψος κάτω από 1,58 εκατοστά.

Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξε μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Γουέντζι Μα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι γενικότερα οι ψηλοί άνθρωποι έχουν μειωμένο κίνδυνο για την καρδιά τους, αλλά αυξημένο για καρκίνο.

Οι ερευνητές -που ακόμη δεν έχουν κάνει σχετική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό- ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 68.000 γυναίκες, συσχετίζοντας το ύψος καθεμιάς με την κατάσταση της υγείας της στην τρίτη ηλικία. Ως «υγιής» θεωρήθηκε μια γυναίκα χωρίς προβλήματα μνήμης και χωρίς χρόνιες παθήσεις (καρκίνο, διαβήτη, νεφροπάθεια κ.α.).

Δεν είναι σαφές γιατί οι ψηλότερες γυναίκες τείνουν να γερνάνε χειρότερα σε σχέση με τις πιο κοντές. Αυτό που επεσήμαναν οι ερευνητές πάντως, είναι ότι μια ψηλή γυναίκα που προσέχει τον τρόπο ζωής της (βάρος, άσκηση και κυρίως διατροφή), μπορεί να αντισταθμίσει τον αυξημένο κίνδυνο.