Επ. Αναστασιάδη: Εντυπωσιακή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας

Tην Έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με την Κυπριακή Οικονομία, σχολίασε σήμερα η  Εκπροσώπος Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη,  Αννίτα Δημητρίου:

“Εντυπωσιακή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας σημειώνει το ΔΝΤ αλλά και δυναμική ανάπτυξη που αναμένεται να συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται και αναγνωρίζεται από το ίδιο το ΔΝΤ η ανάκαμψη αυτή διευκολύνθηκε από τη συνετή μακροοικονομική πολιτική και την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με την έντονη εξωτερική ζήτηση.

Για το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο, το ΔΝΤ αναφέρει ότι μεταβλήθηκε από ένα μεγάλο έλλειμμα σε ένα μεγάλο πλεόνασμα του 3% του ΑΕΠ το 2016, το οποίο υποστηρίχτηκε από μεταρρυθμίσεις και έσοδα μιας ισχυρής ανάκαμψης και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω αυτό το έτος.

Για άλλη μία φορά, η υπεύθυνη και συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών αλλά και η γενικότερη πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έρχεται να αναγνωριστεί και να επιβεβαιωθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο από το ίδιο το ΔΝΤ και μαζί να δικαιωθεί και να αναγνωριστεί η συμβολή του κάθε πολίτη ξεχωριστά προς την σταθερότητα, την ανάπτυξη και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που διακηρύσσουν ότι η ανάπτυξη αυτή είναι τυχαία, ότι δεν υπάρχει στρατηγικό πλάνο και σε όσους επιλέγουν να αμφισβητούν την πρόοδο.

Την ίδια ώρα όμως σημειώνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν βαρίδια που κληρονομήθηκαν λόγω οικονομικής κρίσης όπως είναι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και το ψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος που βεβαίως έχουν μειωθεί σημαντικά αλλά δεν έχουν ακόμη εξαλειφθεί.

Συνεπώς, σταθερά και μεθοδικά με συνολικό σχέδιο και πειθαρχία, και χωρίς να διακυβεύονται τα δημόσια οικονομικά εις βάρος του Κύπριου φορολογούμενου και εις βάρος του κράτους, συνεχίζουμε μια υπεύθυνη οικονομική πολιτική που αποδίδει.”