Επικριτικός ο ΠτΔ: Υπεράνω όλων θα έπρεπε να είναι η πατρίδα,όχι το κόμμα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο 55ο Συνεδρίο της ΠΑΣΥΔΥ στο Κέντρο Φιλοξενία, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός εναντίον της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι υπεράνω όλων θα έπρεπε να είναι η πατρίδα και  όχι το κόμμα.

Με τις τοποθετήσεις και τις δηλώσεις της ειδικά για το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα, η αντπολίτευση, ενισχύει την τουρκική αδιαλλαξία και στηρίζει τις τουρκικές θέσεις, ανέφερε ο Πρόεδρος.

Δεν πρόκειται, δήλωσε,  να αποδεχθεί να επιρρίπτεται η ευθύνη για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα στην ε/κ πλευρά και κάποιοι να στηρίζονται στις εκτιμήσεις της τουρκικής πλευράς για την αποτυχία.

Επανέλαβε την ετοιμότητα για επιστροφή στο τραπέζι το διαλόγου στη βάση του άτυπου εγγράφου που παρουσίασε ο τότε Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε στις 30 Ιουνίου, το οποίο απερρίφθη και από τις δύο πλευρές και το οποίο επαναδιατυπώθηκε οριστικά ύστερα από εντολή του Γ.Γ. στις 4 Ιουλίου.

“Είναι λυπηρό κάθε μέρα να γινόμαστε μάρτυρες στήριξης των τουρκικών αιτιάσεων ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρει ευθύνες για να αποτύχουμε στο Κραν Μοντανά. Με θλίβει ειλικρινά γιατί είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω σε αυστηρούς τόνους. Αλλά επιτέλους ας συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι οι ξένοι μας παρακολουθούν και δεν είναι τι γνωρίζουν από τουρκικής πλευράς, είναι πόσο ενισχυτική είναι η άποψη που διαμορφώνουν σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς όταν υπάρχουν φωνές και εκ των έσω που υποστηρίζουν αυτά που ισχυρίζονται δυστυχώς οι Τουρκοκύπριοι ως αποτέλεσμα της εξάρτησης από την Τουρκία.

Δεν είπα ότι ευθύνονται οι Τουρκοκύπριοι για τις εγγυήσεις, για τα επεμβατικά δικαιώματα, για την παρουσία στρατού, έστω και αν ήταν ταυτόσημες οι θέσεις τους στο Κραν Μοντανά.

Ήταν όμως υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν αυτό που τους επέβαλλε η Τουρκία.

Αυτό που θέλω να κάνω ξεκάθαρο είναι ότι η βούληση υπάρχει από δικής μας πλευράς. Αυτό που ζητούμε είναι και από την άλλη πλευρά, την τουρκοκυπριακή, αλλά και την Τουρκία, μια βούληση που θα μας οδηγεί σε μια λύση που δεν θα μετατρέπει την Κυπριακή Δημοκρατία σε προτεκτοράτο της Άγκυρας, που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, που οι Κύπριοι θα αποφασίζουν για τη δική μας πατρίδα και όχι κάποιοι άλλοι για δικές τους στρατηγικές επιλογές.

Τη θέση μου αυτή την έχω καταστήσει σαφέστατη προς τον ΓΓ, προς το σύνολο των μελών, μονίμων και μη, του Συμβουλίου Ασφαλείας, προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προς τις χώρες της Ισλαμικής Διάσκεψης.

Όλοι γνωρίζουν τις θέσεις και τις προθέσεις μας. Και όλοι γνωρίζουν αν δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα θα έπρεπε να οδηγηθούμε σε ένα σύστημα που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο από τα 195 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Δεν πρόκειται να υποχωρήσω ό,τι και αν ο καθένας θέλει να μου αποδώσει, σε μια κατάσταση που θα είναι δυσχερής, που θα είναι σε βάρος όλων. Αυτό που πρέπει – και τόνισα για την πολιτική βούληση – είναι πως επιτέλους και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει κάποια στιγμή να απογαλακτιστούν από εξαρτήσεις .Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν δεχόμαστε να μας επιβάλουν πως θα πρέπει η πλειοψηφία να μετατραπεί σε μειοψηφία γιατί έτσι τάχα θα ήταν δίκαια η λύση. Δίκαιη λύση θα είναι όταν εδράζεται όχι στο αίσθημα της αδικίας της μιας, αλλά στον αλληλοσεβασμό και των δύο κοινοτήτων.

Είμαι και παραμένω θιασώτης του διαλόγου, είμαι και παραμένω θιασώτης μιας λύσης που θα σέβεται την ιδιότητα του κράτους μέλους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, που θα σέβεται ένα σύγχρονο κράτος, που θα σέβεται βασικά δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών, Λατίνων ή των όποιων άλλων. Η μοίρα έτυχε να οδηγεί ώστε αυτή η πατρίδα ….”