Επενδυτές: Ταραχώδης εβδομάδα η επόμενη για την τουρκική λίρα…

Οι επενδυτές προβλέπουν ισχυρές διακυμάνσεις στην τουρκική λίρα μετά την εκλογή του Σαββατοκύριακου και πληρώνουν για να προστατευθούν.

Καθώς οι Τούρκοι προετοιμάζονται να πάνε στις κάλπες την Κυριακή, το κόστος αντιστάθμισης έναντι των διακυμάνσεων στο εθνικό τους νόμισμα σε περίοδο μιας εβδομάδας διαπραγματεύεται κοντά στο υψηλότερο από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Options που λήγουν τη Δευτέρα δημιουργούν κίνηση τουλάχιστον 3% στη λίρα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, ήδη από την Παρασκευή, σε σύγκριση με τουλάχιστον 2% την Πέμπτη.

Ο Henrik Gullberg, στρατηγικός αναλυτής της Nomura International Plc στο Λονδίνο, δήλωσε την Πέμπτη ότι ενώ είναι “δίκαιο” να περιμένουμε μια τέτοια κίνηση στην λίρα αρχικά, καθώς οι επενδυτές θα χωνεύουν το αποτέλεσμα των εκλογών, αυτή η κίνηση θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο έντονη τις επόμενες ημέρες .

Η εβδομαδιαία διαφαινόμενη μεταβλητότητα στα options λίρας- δολαρίου, ανέβηκε στο 37% την Παρασκευή, φτάνοντας πολύ κοντά στο υψηλό (σχεδόν 39%) του Μαΐου. Τα στελέχη του Bloomberg που κάνουν piricing, υποδηλώνουν ότι οι αγοραστές options που λήγουν τη Δευτέρα έχουν σημείο θραύσης (break even) περίπου στο επίπεδο των 1.700, που αντιστοιχεί σε περίπου 4.89 λίρες ανά δολάριο και 4.55 ανά δολάριο, ενώ οι τοπικές τουρκικές τράπεζες προσφέρουν προστασία στο επίπεδο περίπου των 1.800. Την Παρασκευή, η τουρκική λίρα μεταβλήθηκε ελάχιστα σε 4,7199 ανά δολάριο στις 12:22 μ.μ.