Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πρακτορείο TASS (Βίντεο)

Επίσκεψη στο Ρωσικό Πρακτορείο ειδήσεων TASS, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο των επαφών που έχει στην χώρα.

Σε μια σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος ευχαρίστησε για την φιλοξενία σε ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία στον κόσμο και επισήμανε ότι “η επίσκεψη μου εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ήδη άριστων σχέσεων που διατηρούμε με την Ρώσικη Ομοσπονδία, με την Ρωσική κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Πούτιν. Είναι η τρίτη επίσκεψη κατά την διάρκεια της Προεδρίας μου η δεύτερη από πλευράς συναντήσεων επιπέδου κορυφής”.

“Στόχος και σκοπός είναι μέσα από τον διάλογο να εξετάσουμε τις διμερής μας σχέσεις, να ενημερώσω την ηγεσία της Ρωσική Ομοσπονδίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό” επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία.

“Θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θα έχουμε ακόμα την ευκαιρία να δούμε τις περιφερικές και διεθνής εξελίξεις και τον ρόλο που μπορεί η Κύπρος να διαδραματίσει όντας από τις πλέον ευαίσθητες περιοχές” σημείωσε.

Κατά την απογευματινή συνάντηση μου με τον Πρόεδρο Πούτιν θα υπογράψουμε επτά νέες συμφωνίες και κοινές δράσεις όπως το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης 2018 – 2020 το οποίο που θα υπογραφεί από τους Προέδρους, συμφωνίες για την εμπορική ναυτιλία, τις οδικές μεταφορές, τις επικοινωνίες, για τη συνεργασία για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις καθώς και μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα σε Υπουργείο Δικαιοσύνης και Γενικό Εισαγγελέα και κοινή διακήρυξη για τον εκσυγχρονισμό των Οικονομικών των δύο χωρών.

“Μέσα από αυτό καταδεικνύεται η σημαντική μας σχέση και σε ό,τι αφορά την οικονομική πτυχή αλλά και τις επενδύσεις.

Αν είναι κάτι που δημιουργεί πλέον τους ισχυρότατους δεσμούς δεν είναι μόνο οι καλές σχέσεις μεταξύ των Κυβερνήσεων αλλά και οι επιχειρηματικές διασυνδέσεις και οι επαφές των πολιτών μεταξύ τους. Φέτος 840 χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Κύπρο, ενώ η ρωσική κοινότητα στην Κύπρο υπερβαίνει τις 35 χιλιάδες, κάτι που δείχνει το εύρος των σχέσεων και την εμπιστοσύνη που κτίζεται μεταξύ Κυβερνήσεων και λαών μας».
Σε ερώτηση ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και κληθείς να αναφέρει τομείς επενδύσεων που θεωρεί ότι είναι οι πιο υποσχόμενοι, ο Πρόεδρος είπε ότι τα πλεονεκτήματα της Κύπρου δημιουργούνται ως αποτέλεσμα των κινήτρων που έχουν δοθεί για προσέλκυση επενδύσεων.

«Παρά την κρίση που περάσαμε και τις τραγικές καταστάσεις του 2013 εντούτοις ακολουθώντας δημοσιονομική πειθαρχία αποφύγαμε να αυξήσουμε τον εταιρικό φόρο» δίδοντας ένα μήνυμα, είπε ο Πρόεδρος προσθέτοντάς ότι «μέσα από πειθαρχημένες δράσεις και μεθοδικότητα ανταποκριθήκαμε στις μνημονιακές μας υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να ξεπεράσουμε την κρίση, να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης.

Από το 2014 ισοσκελίσαμε τους προϋπολογισμούς και είμαστε σε πορεία ανάπτυξης από το 2015, ενώ φέτος έχουμε 3,5% ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Αυτό δημιούργησε την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και τη σταθερότητα που ο κάθε επενδυτής θα επιθυμούσε, με τα όσα η Κύπρος προσφέρει. Αποκαταστάθηκε επίσης η αξιοπιστία του τραπεζικού τομέα.

Αυτά δεν είναι προπαγάνδα από πλευράς μου αλλά διαπιστώσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης που έχουν αναβαθμίσει την κυπριακή οικονομία σε ένα στάδιο προ της επενδυτικής βαθμίδας.
Πέραν από τη σταθερότητα και αξιοπιστία του κράτους έχουμε δώσει σειρά κινήτρων όπως ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, από τα πιο σταθερά στην Ευρώπη, φορολογικά κίνητρα για όσους επιλέγουν Κύπρο ως μόνιμη τους διαμονή και για όσους θα επενδύσουν σε νεοφανείς επιχειρήσεις.

Υπάρχουν και άλλο παράγοντες που συντελούν όπως είναι το νομικό σύστημα, οι έμπειροι νομικοί, ελεγκτές λογιστές, δηλαδή οι παροχείς υπηρεσιών. Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι επενδυτές δρουν υπό συνθήκες διαφάνειας και ελέγχου με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ταυτόχρονα δίδεται η ευκαιρία σε επενδυτές να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο προκειμένου να επεκταθούν στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη βόρειο Αφρική και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα: η γεωγραφική θέση και ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου στην περιοχή.

Αν προσθέσετε το άριστο κλίμα, τις κοινές πολιτιστικές, θρησκευτικές, ιστορικές ρίζες των λαών μας τότε καταλαβαίνεται πόσο ελκυστική είναι η Κύπρος για επενδύσεις από τη Ρωσία σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η τεχνολογία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι πάρχει ευρύ φάσματα ευκαιριών για επενδύσεις στην Κύπρο».
Ερωτηθείς για το τι μπορεί να γίνει ώστε να επιταχυνθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες σε σχέση με τη δημιουργία επενδυτικών έργων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος και ερωτηθείς για συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο που αφορά Ρώσους επενδυτές, ο Πρόεδρος είπε ότι πρόθεση είναι να γίνει ένα νοσοκομείο με στην Πάφο από Ρώσους και άλλους εταίρους, σημειώνοντας ότι τόσο ο κυπριακός οργανισμός προώθησης επενδύσεων όσο και ο ίδιος έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επιτάχυνση της αδειοδότησης και για ξεπέρασμα γραφειοκρατίας και επεσήμανε ότι αυτό που αναμένεται είναι η τελική έγκριση της επένδυσης.
Σε ερώτηση αν η σχέση Ρωσίας – Τουρκίας ενοχλεί τη Λευκωσία, ο Πρόεδρος είπε ότι «τόσο κατά τη χθεσινή μου συνάντηση με τον Πρωθυπουργό όσο και σήμερα με τον Πρόεδρο αυτό που μεταφέρω είναι τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό».
Πρόσθεσε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας όχι μόνο δεν είναι εμπόδιο αλλά πιθανότατα να αποτελούν ευκαιρία για άσκηση επιρροής στην Τουρκία από μια χώρα που κατανοεί το πρόβλημα, ώστε να μεταφέρει μηνύματα προς την Άγκυρα.
Όπως είπε ο Πρόεδρος, επί παραδείγματι, επειδή έχουμε άριστες σχέσεις με Ρωσία δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε με τις ΗΠΑ, ή το ίδιο με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. «Συνεπώς το πιο σημαντικό είναι ο αλληλοσεβασμός και η βοήθεια εκεί και όπου ο καθένας μπορεί να επηρεάσει.
Εμείς ως μέλος της ΕΕ προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να είμαστε θετικοί μέσα στην ΕΕ για τις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ, έτσι μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», είπε τέλος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

https://www.facebook.com/presstass/videos/1978287455752592/