Ενωμένοι απέναντι στα προβλήματα

Λευτέρης Χριστοφόρου – Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα πέντε χρόνια της Διακυβέρνησης Αναστασιάδη ήταν από τα πιο δύσκολα χρόνια που διαχειρίστηκε ποτέ Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρά τις αντιξοότητες, τις δύσκολες αποφάσεις, το πολιτικό κόστος, κατόρθωσε, ο Νίκος Αναστασιάδης, με συνεργασίες και συμμαχίες τόσο με τις πολιτικές δυνάμεις όσο και με τη κοινωνία των πολιτών να ανταπεξέλθει με επιτυχία και να υλοποιήσει πετυχημένες πολιτικές που οδήγησαν τον τόπο από το χάος στην Ανάπτυξη και τη πρόοδο.

Ουδείς αμφισβητεί ότι, Προβλήματα, Δυσκολίες και Ελλείψεις συνεχίζουν να υφίστανται και συνεχίζουν να βρίσκονται και σήμερα μπροστά μας. Πολύ ορθά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε και προεκλογικά και μετεκλογικά ότι δεν έχει κανένα αντίπαλο και ότι μοναδικός αντίπαλος του είναι τα προβλήματα του λαού και το εθνικό μας πρόβλημα, τα 43 χρόνια εισβολής και κατοχής.

Ο Νίκος Αναστασιάδης απέδειξε στη πράξη, ότι με την ηγετική του φυσιογνωμία, την πολιτική του εμπειρία και ικανότητα, κατορθώνει και δημιουργεί συνενωτικές πολιτικές και συνεχίζει να αποτελεί ένα ισχυρό πόλο ενότητας λαού και πολιτικών δυνάμεων.

Η εφαρμογή και η προώθηση του ΓΕΣΥ, μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, πρωτοβουλίες για τα ενεργειακά, διεθνής κι ευρωπαϊκή δραστηριοποίηση, είναι μόνο μερικά απτά παραδείγματα της ενωτικής του πολιτικής και της συνεργασίας του με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της πατρίδας μας.

Όποιος γνωρίζει καλά τον Νίκο Αναστασιάδη, δεν έχει τη παραμικρή αμφιβολία ότι αυτά που διακήρυξε για την πολιτική του στη νέα πενταετία, θα τα εφαρμόσει στη πράξη.

Άλλωστε και σε ολόκληρη τη προεκλογική εκστρατεία, παρά τις επιθέσεις και τους χαρακτηρισμούς που δεχόταν καθημερινά, επέδειξε ιώβειο υπομονή και ποτέ δεν ανταπέδωσε τις ύβρεις και ποτέ δεν υποβίβασε το πολιτικό επίπεδο, διατηρώντας και διαφυλάττοντας σε ψηλά επίπεδα το πολιτικό ήθος και τη πολιτική ευπρέπεια.

Η επόμενη μέρα των εκλογών σηματοδοτεί την αναγκαιότητα να σφυρηλατήσουμε όλοι τα συνενωτικά μας στοιχεία, να αφήσουμε πίσω μας τις άγονες αντιπαραθέσεις, να βρούμε έστω και τους ελάχιστους κοινούς παρονομαστές και να πορευτούμε με πνεύμα συναντίληψης και ομοθυμίας στη διαχείριση τόσο των κοινωνικοοικονομικών θεμάτων όσο και του εθνικού μας προβλήματος.

Οι προϋποθέσεις για δημιουργία θετικών συναινέσεων για τα σημαντικά ζητήματα υπάρχουν. Βασικό συνεκτικό στοιχείο είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και η Κυπριακή Βουλή που διαχρονικά επέδειξε πνεύμα συναινετικών λύσεων και δεν είναι τυχαίο που το 95% των νομοθετημάτων στηρίζεται και ψηφίζεται ομόφωνα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Διαχρονικά αποδείχθηκε ότι όταν οι προκλήσεις της οικονομίας, του εκσυγχρονισμού του κράτους, των μεταρρυθμίσεων, αντιμετωπίστηκαν και προσεγγίστηκαν με ενωτική διάθεση και καλή πρόθεση, υπήρξαν βήματα προόδου και θετικών επιτευγμάτων τόσο για τη κοινωνία και τους πολίτες όσο και για το καλό της πατρίδας μας.

Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούν ότι “Εν τη ενώσει η Ισχύς” και τούτο μπορεί να επιτευχθεί εάν όλοι θέσουμε το κοινό κι εθνικό συμφέρον πάνω από το πρόσκαιρο κι ευκαιριακό μικροπολιτικό συμφέρον.

Σήμερα αποτελεί πρόκληση κι ευκαιρία για όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αξιοποιήσουν την δεδηλωμένη και ειλικρινή πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, να συνεχίσει να κυβερνά ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, σε συνεργασία με όλους για να μπορέσει ο τόπος μας να πάει ακόμη πιο μπροστά, να διαφυλάξουμε τις κατακτήσεις της πενταετίας και να εγγυηθούμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές.

Έτσι το σημαντικό στοίχημα αυτής της πενταετίας είναι να πετύχουμε να ανταποκριθούμε στο προσκλητήριο του Προέδρου, για να δώσουμε όλοι μαζί τις μάχες και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του τόπου και τις προκλήσεις που έρχονται με μοναδικό γνώμονα το καλό της πατρίδας μας.