Εμπόδιο στον τερματισμό της φτώχειας οι φορολογικοί παράδεισοι

Το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία λαμβάνουν περίπου το 26% των παγκόσμιων ξένων επενδύσεων, παρόλο που συνεισφέρουν λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ…

Δύο Ευρωπαϊκοί φορολογικοί παράδεισοι δέχονται περισσότερο από το ένα τέταρτο των άμεσων ξένων επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει σε έκθεση της η ActionAid, καλώντας να υπάρξει μια διεθνής συμφωνία για την πάταξη της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής με στόχο τη μείωση της φτώχειας.

Μεγάλες εταιρείες συχνά διοχετεύουν τα κέρδη τους μέσα από αυτά τα δύο μικρά Ευρωπαϊκά κράτη, καθώς τους προσφέρεται ειδική φορολογική μεταχείριση. Σε αυτές τις χώρες, οι πολυεθνικές συχνά πληρώνουν φορολογικούς συντελεστές χαμηλότερους από 1% ή 2%, παρόλο που ο καθιερωμένος φορολογικός συντελεστής για τα έσοδα των επιχειρήσεων στην ΕΕ βρίσκεται ανάμεσα στο 10% και στο 35%, σύμφωνα με δεδομένα που διέρρευσαν το 2014 από την εταιρεία PwC στο πλαίσιο του σκανδάλου LuxLeaks.

“Με τη βοήθεια μικρών στρατών από δικηγόρους και λογιστές, καταμερίζουν τις παγκόσμιες δραστηριότητες τους ώστε τα περισσότερα από τα φορολογήσιμα έσοδα τους να καταλήγουν σε φορολογικούς παραδείσους και δικαιοδοσίες χαμηλής φορολόγησης”, ανέφερε η οργάνωση. “Αν οι χώρες αυξάνουν τα έσοδα τους για να πληρώσουν για την ανάπτυξη τους, τότε οι πολυεθνικές επενδύσεις χρειάζεται να φορολογούνται πιο αποτελεσματικά”.

Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν σύνθετες δομές για να μειώσουν τις φορολογίες τους εισφορές βρίσκονται κάτω από αυξανόμενο δημόσιο εξονυχιστικό έλεγχο και βουλευτές σε κάποιες χώρες υπόσχονται να πάρουν αυστηρότερα μέτρα για να αποτρέψουν αυτή την πρακτική. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε πως οι αναπτυσσόμενες χώρες ενδεχομένως χάνουν 213 δις δολάρια ετησίως από την φοροδιαφυγή. Αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την μείωση της φτώχειας και την χρηματοδότηση δημόσιων υπηρεσιών, όπως η υγεία και η εκπαίδευση, ανέφερε η ActionAid.

Σύμφωνα με το Ταμείο η φορολογία επί των εσόδων των εταιρειών αντιστοιχεί στο 16% των κυβερνητικών εσόδων σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, έναντι 8% σε χώρες με υψηλά εισοδήματα. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980 σε σχεδόν ένα τρίτο του ΑΕΠ τους, σύμφωνα με το ΔΝΤ, αλλά τα έσοδα από τη φορολογία εταιρειών παραμένουν στάσιμα, ανέφερε η ActionAid. Η διεθνής οργάνωσε κάλεσε για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας που θα θέτει ένα κατώτατο όριο φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και την φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών ως ξεχωριστές οντότητες, αντί να επιτρέπεται σε αυτές να ιδρύουν θυγατρικές για να μετατρέπουν τα κέρδη τους σε χαμηλής φορολόγησης δικαιοδοσίες.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης στην Αντίς Αμπέμπα την 13η Ιουλίου, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν μεθόδους συγκέντρωσης πόρων για την επίτευξη 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, που πρόκειται να υιοθετηθούν το Σεπτέμβριο.