Ελληνική Οικονομία σε διαρκή αναμονή ολίσθηση με τις ευκαιρίες να χάνονται

Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη* 

Ελληνική Οικονομία σε διαρκή αναμονή ολίσθηση με τις ευκαιρίες να χάνονται και η στασιμότητα να θεωρείται κανονικότητα.

Η τελευταία πραγματική αγωνία που έζησε η κοινή γνώμη στην Ελλάδα μέσα από τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις ήταν οι Γερμανικές Εκλογές το αποτέλεσμα των οποίων θα επηρέαζε τις εξελίξεις διαπραγματεύσεων και συζήτησης για αυτό που αποκαλούμε Ελληνικό Χρέος. Σε αυτό το τοπίο που διαμορφώθηκε με βάση τα ποσοστά των πολιτικών κομμάτων στη Γερμανία δε χωρούν τέτοιες συζητήσεις πολύ περισσότερο που τώρα η αγωνία μας είναι πότε θα κλείσει η 3 η αξιολόγηση. Με Σόϊμπλέ η χωρίς αυτόν η Γερμανία είναι Γερμανία χώρα με οικονομική σταθερότητα και η Ελλάδα χώρα με αστάθεια.

Ας έρθουμε λοιπόν στη πεζή πραγματικότητα και στις εκφάνσεις της μέσα από τις οικονομικές ειδήσεις της τελευταίας περιόδου και τα συμπεράσματα που προκύπτουν. Το τέλος του καλοκαιριού βρίσκει τη χώρα στο τομέα των εισαγωγών να εμφανίζει ραγδαία αύξηση σε σχέση με τις σχετικά μικρές αυξήσεις των εξαγωγών. Ο τουρισμός αριθμητικά κατέγραψε ρεκόρ οι εισπράξεις όμως και η απασχόληση δεν κινούνται σε αυτά τα μαγικά επίπεδα. Υστερούν γιατί ένα η δύο απόλυτα θετικά σε αποτελέσματα έτη δεν αρκούν να επιλύσουν χρόνια θέματα του κλάδου του τουρισμού όπως η εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων και η τοποθέτηση κεφαλαίων σε υποδομές για την ανάπτυξη είχαμε μάλλον εξαγορές σε καλύτερες τιμές λόγω προοπτικών .

Πάμε λοιπόν στο μεγάλο ασθενή το Κράτος και συνεπακόλουθα τη διοίκηση να δούμε τι τοπίο έχει δημιουργήσει σε άλλες εκφάνσεις δραστηριότητας. Στο τραπεζικό τομέα ζούμε το δράμα των <<κόκκινων δανείων>> που οι τράπεζες με τον τρόπο που το χειρίζονται και κέρδος δεν έχουν και εκτίθενται ως προς τη κοινωνία ότι ευνοούν τη βαναυσότητα. Κατάφεραν να πωλούν σε funds δάνεια αξίας 1,5 δις 45 εκατομμύρια δηλ το ένα ευρώ στη τιμή των 3 λεπτών και να το θεωρούν πώληση τη δε διαχείριση όλων αυτών των δανείων θα αναλάβουν τα κερδοσκοπικά αυτά κεφάλαια και οι εκφραστές τους στους δε δανειολήπτες η πρόταση της ίδιας τράπεζας ήταν 15% της αξίας του δανείου δηλ πώληση σε πενταπλάσια τιμή. Συναινούν λοιπόν στη βρώμικη συμφωνία της υφαρπαγής των περιουσιακών στοιχείων και στην απώλεια ελέγχου της ακίνητης περιουσίας και επιχειρήσεων μη ικανές να ασκήσουν τραπεζική πολιτική λόγω συμφωνιών των μνημονίων .

Να ήταν μόνο αυτό το παράλογο θα μπορούσε κανείς να το απορροφήσει φτάσαμε στο σημείο να πανηγυρίζουν στη κυβέρνηση που ο ΟΑΕΔ έχει πλεόνασμα 220 εκατ γιατί δεν υλοποιήθηκαν προγράμματα για τους ανέργους και 450 εκατ δεσμευμένα κονδύλια για δημόσιες δαπάνες για έργα ( δημόσιες επενδύσεις) δεν δόθηκαν αλλά εκεί που το γελοίο καθίσταται τραγικό είναι ότι ρισκάρουν ως τη τελευταία στιγμή να χαθούν τα 800 εκατ από την υποδόση για εξόφληση συντάξεων και επιστροφών φόρου και να αναζητηθούν για επιστροφή άλλα 800 εκατ που δόθηκαν για αυτό το σκοπό .Η προθεσμία ήταν 30/09/2017 με αλχημείες έφτασαν στο σημείο για συντάξεις που έπρεπε να είχαν εκδοθεί στο εννεάμηνο να δίνουν υπερωρίες στο ίδιο προσωπικό που δεν τις εξέδωσε να εργάζεται υπερωριακά τα σαββατοκύριακα και μπόνους .Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι των ταμείων φταίνε οι αποφάσεις αναβολών λόγω έλλειψης χρημάτων στην έκδοση αποφάσεων συνταξιοδότησης. Από τις 343.247 αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις από την 01/01/2015 που υποβλήθηκαν φτάσαμε να έχουμε 328.679 σε εκκρεμότητα πράγμα που σημαίνει 2-3 έτη καθυστέρηση τουλάχιστον ανά συνταξιούχο για παροχή του δικαιώματος του στη ζωή.

Το τελευταίο ανέκδοτο που κυκλοφορεί είναι το πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ που ενώ οφείλει σε προμηθευτές νοσοκομείων φαρμακεία και συνταξιούχους και παροχές σε ασφαλισμένους σε δυσθεώρητα ύψη με το επιχείρημα ότι συγκροτείται και δεν είναι προσδιορισμένες όλες οι δαπάνες αναβάλλει την εξόφληση τους. Θλιβερή η εικόνα και στο ΕΚΑΣ που πλέον μόνο 85 εκατ θα διατεθούν το 2018 για χαμηλοσυνταξιούχους .Εδώ λοιπόν θα πρέπει να προσθέσω και την υπόσχεση του ΓΓ της ΑΑ ΔΕ ότι όσοι περιμένουν επιστροφές χρημάτων η πληρωμές τους από την ΑΑ ΔΕ θα τα παίρνουν μέσα σε 90 ημέρες από το φθινόπωρο του…2018 και είναι πολλοί αυτοί τους οφείλεται το ποσόν των 6,620 εκκατ . Με 4.000 .000 οφειλέτες σε καθυστέρηση θα βρει χρήματα να καλύψει υποχρεώσεις άμεσα.

Θα έρθω στους <<χαμένους >> του προϋπολογισμού το 2018 να τους προσδιορίσουμε ποιοί είναι αυτοί .Είναι οι ευπαθείς ομάδες και οι μικροσυνταξιούχοι που θα υποστούν τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις το επόμενο έτος .Επτά ήταν οι πληγές του Φαραώ στην Αίγυπτο επτά τα μέτρα με επιβαρύνσεις. 1)Κατάργηση της έκπτωσης στις ιατρικές δαπάνες με στόχο την εξοικονόμηση φορολογικών δαπανών 121 εκατ 2) μείωση του επιδόματος θέρμανσης στόχος η εξοικονόμηση 47 εκατ 3) Κατάργηση της έκπτωσης 1,5 % που ισχύει για μισθωτούς συνταξιούχους στόχος εξοικονόμηση 68 εκατ 4) Κατάργηση της έκπτωσης που ισχύει για τη βουλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών στόχος 44 εκατ 5) Φορολόγηση βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb έσοδα 48 εκατ 6) Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών στόχος αύξηση εσόδων 53 εκατ 7) Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια –διαμερίσματα Έσοδα 74 εκατ . Αξίζει να αναφερθώ και στα μέτρα της περικοπής δαπανών που είναι α) περικοπή του ΕΚΑΣ κατά 238 εκατ και β) Επέκταση του rebate kai clawback στόχος εξοικονόμηση δαπανών 188 εκατ . Εδώ λοιπόν έρχεται η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Θέλετε και άλλα επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων με συντελεστή 15% και 3% φόρου μεταβίβασης ενώ οι τιμές των ακινήτων κατακρημνίζονται σε μεγάλο βαθμό και οι πωλήσεις που γίνονται είναι λόγω της υπερφορολόγησης και ένεκα επαχθούς αιτίας τις περισσότερες φορές.

Ο κόσμος γύρω μας η Ευρώπη οι ΗΠΑ η Κίνα κινείται σε άλλους ρυθμούς το μικροκλίμα στη χώρα ζει στη σκιά της 3 ης αξιολόγησης που θα ζητήσει επιπλέον μέτρα με λαό εξουθενωμένο και εργαζόμενους χαμηλά αμειβόμενους δεν έχει πλεονεκτήματα για ανάπτυξη και πρόσκληση για επενδύσεις .Μόνο όταν πουλάς εξευτελιστικά αγοράζουν τους σιδηροδρόμους λιμάνια αεροδρόμια για να κερδίσουν και δεν μας εμπιστεύονται αντίθετα από ότι νομίζουμε ξέρουν τη τραγική κατάσταση που με δανεικά χρήματα κρύβουμε. Κερδοσκοπούν ανενδοίαστα και αποκτούν τον πλήρη έλεγχο και οι πολιτικοί με τις επιδόσεις τους διαχρονικά τους διευκολύνουν .

Στο κόσμο των επιχειρήσεων διεθνώς επικρατούν κανόνες μόνο που στη χώρα μας μέτρο και λογική έχουν χαθεί προ πολλού είναι ουραγός τη στιγμή που από άποψη φυσικών πόρων επιστημονικού δυναμικού και κλίματος είναι η καλύτερη χώρα .Όταν ένας θίασος δεν καταφέρνει διαχρονικά να φέρει έσοδα να συντηρηθεί ένα θέατρο αλλάζεις ηθοποιούς θιασάρχη και θεματολογία για να προσελκύσεις θεατές και να κόψεις εισιτήρια δεν ανακυκλώνεις τους συντελεστές τα αλλάζεις όλα κυρίως το σενάριο των παραστάσεων .

Δεν είναι κακό να αντιγράφεις επιτυχημένους είναι κακό να ακολουθείς αποτυχημένα μοντέλα και να διασύρεις το λαό σου και τη χώρα και να διασύρεσαι στα μάτια ξένων φίλων και εχθρών μας .

*Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός