Ελβετία – Νταβός: Ο πρόεδρος της UBS δεν συνιστά επενδύσεις στο bitcoin

Αποτρεπτική είναι η τράπεζα UBS στις επενδύσεις στο bitcoin, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας, Άξελ Βέμπερ, στο δίκτυο CNBC, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο Βέμπερ σημείωσε ότι το ψηφιακό νόμισμα bitcoin είναι κερδοσκοπική επένδυση και δεν συμβουλεύει τους πελάτες της να επενδύσουν σε αυτό.

Η UBS έχει συγκεκριμένη στρατηγική όσον αφορά στο bitcoin. Αυτή προβλέπει το διαχωρισμό των θεσμικών επενδυτών από τους ιδιώτες επενδυτές.
«Πράγματι κάνουμε αυτό τον διαχωρισμό, υπάρχουν θεσμικοί πελάτες και εάν θέλουν να επενδύσουν στο bitcoin (είναι ενήλικες, εννοώ ότι γνωρίζουν τι κάνουν, έχουν την ικανότητα να αξιολογήσουν τον κίνδυνο) και εάν μας ζητήσουν να τους βοηθήσουμε να μπουν σε αυτές τις αγορές, χρειάζεται να τους δούμε με διαφορετικό τρόπο από τους ιδιώτες πελάτες» εξήγησε ο Βέμπερ.

Διαφορετική είναι η προσέγγιση στους ιδιώτες πελάτες που δεν καταλαβαίνουν πλήρως αυτά τα προϊόντα. «Θα πρέπει να προστατεύονται από το να επενδύουν σε αυτά προϊόντα, διότι εάν υπάρχει ένας ιδιώτης πελάτης που θα επηρεαστεί στο μέλλον, το ερώτημα θα είναι και πάλι ποια ήταν η τράπεζα που τους πούλησε αυτά τα προϊόντα και οι τράπεζες θα κατηγορηθούν και πάλι για ό,τι έγινε», ανέφερε.

Ο Βέμπερ δεν χαρακτήρισε «νόμισμα» το bitcoin αλλά «κερδοσκοπική επένδυση». Ως εκ τούτου, «οι ιδιώτες επενδυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν το ρίσκο ή τη γνώση να επενδύσουν σε αυτό».

Επίσης, διευκρίνισε ότι αν και η UBS επιτρέπει σε θεσμικούς επενδυτές να κάνουν συναλλαγές σε bitcoin, ο Βέμπερ ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι μια επένδυση την οποία θα συστήναμε».