Εκδήλωση διαμαρτυρίας του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις έξω από ΣΚΤ

Το κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις με αφορμή τη σύναψη συμφωνίας της ΣΚΤ με την ισπανική εταιρεία Altamira Asset Management για την δημιουργία Πλατφόρμας Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων  και ακινήτων πραγματοποίησε σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των εκποιήσεων ακινήτων έξω από τα κεντρικά γραφεία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση εισήλθαν, μετά από άδεια της ηγεσίας της ΣΚΤ, για πέντε λεπτά στην είσοδο των γραφείων της Συνεργατικής για να διαμαρτυρηθούν, ενώ στη συνέχεια εκπρόσωποι του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις συναντήθηκαν για περίπου 30 λεπτά με τον Γενικό Διευθυντή της ΣΚΤ Νικόλα Χατζηγιάννη στον οποίο επέδωσαν υπόμνημα με τις θέσεις του Κινήματος.

Στο υπόμνημα τους το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις θεωρεί ότι η εμπλοκή της Altamira, «της κερδοσκοπικής αυτής εταιρίας, στην διαχείριση του χαρτοφυλακίου του ‘Συνεργατισμού’, έχει κιόλας απαξιώσει τον ‘Συνεργατισμό’ στα μάτια του κυπριακού λαού, επιπλέον δε έχει πλήξει ανεπανόρθωτα και την αξιοπιστία του».

Επίσης ζητούν μεταξύ άλλων, την άμεση ανάκληση της απόφασης, την άμεση δημοσιοποίηση της συμφωνίας και την διασφάλιση με συγκεκριμένη δημόσια δέσμευση η πρώτη κατοικία «με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που να καλύπτουν τους λήπτες του ΕΕΕ, τους μακροχρόνια άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους τους μονογονιούς και όλους όσους έχουν άμεση ανάγκη πίστωσης χρόνου, ώστε να μην παρουσιαστούν φαινόμενα παρόμοια με αυτά που παρουσιάστηκαν στην Ισπανία όπου έδρασε η πολυδιαφημιζόμενη ΑLTAMIRA» .

Επίσης, ζητούν την αναστολή όλων των υποθέσεών που αφορούν εκποιήσεις αγροτικής γης μέχρι να επανεξεταστεί η τροποποίηση την δήλωσης πολιτικής που έχει εκμηδενίσει την αξία της και την αναβολή κάθε ενέργειας μέχρι την αναμενόμενη συζήτηση του θέματος από την βουλή.

Στην εκδήλωση αλλά και στη συνάντηση με την ηγεσία της ΣΚΤ συμμετείχαν επίσης ο προτεινόμενος από το ΑΚΕΛ για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, ο επικεφαλής του γραφείου οικονομικών μελετών του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κώστας Ευσταθίου, η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η ΠΕΟ, ΠΟΒΕΚ, ΠΟΓΟ και ΕΔΟΝ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι ήταν μια καλή συνάντηση στην οποία αντηλλάγησαν πάρα πολλές απόψεις για το θέμα των εκποιήσεων «αλλά και σφαιρικά για το θέμα των ΜΕΧ και για διάφορα θέματα που αφορούν την κυπριακή κοινωνία και την δυνατότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις με τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες».

Αυτός ο διάλογος και η επικοινωνία θα συνεχιστεί με ειλικρινή τρόπο, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ΣΚΤ αντιλαμβάνεται «τις ευαισθησίες που υπάρχουν στο συγκεκριμένο θέμα το οποίο μας αφορά και εμάς».

Ο ΓΔ της ΣΚΤ διαβεβαίωσε ότι συνεχίζονται και εφαρμόζονται και μετά τη συμφωνία με την ισπανική εταιρεία «οι πολιτικές τις οποίες είχε ο Συνεργατισμός για την διαχείριση των ΜΕΧ με πλήρη σεβασμό στο εγχώριο νομοθετικό πλαίσιο».

Ο κ. Χατζηγιάνης είπε ακόμη ότι ο Συνεργατισμός είναι η μεγαλύτερη συστηματική τράπεζα λιανικής και «όχι μόνο οφείλουμε αλλά και χρειάζεται να παραμείνουμε κοντά στους δικούς μας πελάτες έτσι ώστε να προσφέρουμε λύσεις σε αυτό το πρόβλημα το οποίο επιβαρύνει και εμάς αλλά και επιβαρύνει τους πελάτες και ευρύτερα την οικονομία και την κοινωνία».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι από πλευράς Συνεργατισμού έχουν δοθεί αρκετά δεδομένα και λεπτομέρειες και ότι «με το πλάνο που έχουμε καταρτίσει στοχεύουμε και μπορούμε να δώσουμε λύσεις και να διαχειριστούμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα απεγκλωβίζοντας τα μέλη μας».

«Χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα και προσδοκώ σε επόμενες συναντήσεις για να κοιτάξουμε να δούμε ευρύτερα πως μπορεί ο Συνεργατισμός να αναλάβει και ένα πιο κεντρικό ρόλο σε κάποια συγκεκριμένα θέματα που αφορούν κατηγορίες δανειοληπτών», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς να θα υπάρξει αλλαγή σχεδίων από την ΣΚΤ μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι αυτό δεν είναι στα σχέδια, προσθέτοντας ότι «αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι όλες αυτές τα συγκεκριμένα σημεία τα οποία έχουμε ακούσει να διασφαλίσουμε ότι πραγματικά θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο που και εμείς προγραμματίζαμε».

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες του πελατών της ΣΚΤ για εκποίηση της πρώτης κατοικίας, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «αυτή η συνεργασία γίνεται με τις υφιστάμενες πολιτικές, στρατηγικές και το εγχώριο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχει νομοθετήσει και αντικατοπτρίζει τις κυπριακές ευαισθησίες και πραγματικότητες και είναι αυτό που θα εφαρμοστεί σε αυτή τη συνεργασία».

«Είμαστε μέρος αυτού του συστήματος και γνωρίζουμε πολύ καλά τι γίνεται και στόχος μας σίγουρα δεν είναι οι εκποιήσεις αλλά οι λύσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θέλουμε με αυτό τον τρόπο να προσφέρουμε λύσεις έτσι ώστε να μειωθούν σημαντικά οι ΜΕΧ».

Ανέφερε ότι οι λύσεις θα είναι μέσω βιώσιμων αναδιαρθρώσεων με συνεργάσιμους πελάτες μας αλλά και θέματα εξοφλήσεων και προσδοκούμε ότι «με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιώντας όλα αυτά που έχουμε κτίσει στον ισολογισμό μας ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε προς αμοιβαίο όφελος».