Εκδήλωση για τη Μέρα Αστρονομίας στο Προεδρικό Μέγαρο

Εκδήλωσηαφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Αστρονομίας πραγματοποιείται την Τετάρτη, 18 Μαΐου, στις 7.15 μμ, στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται μετά από γραπτή πρόταση από την 17χρονη μαθήτρια της Αγγλικής Σχολής Στέφανη Διάκου Πετροπούλου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος και συμφώνησε να θέσει την εκδήλωση υπό την αιγίδα του κατανοώντας ότι η αρχαιότατη αυτή επιστήμη της Αστρονομίας, η οποία στηρίζεται στις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων Φυσικών Φιλοσόφων και έχει συνάφεια με άλλες εξίσου σημαντικές επιστήμες όπως η Φυσική, τα Μαθηματικά και η Χημεία, συμβάλλει στην ανάπτυξη της κοινωνίας, του πολιτισμού , της καινοτομίας και της έρευνας .

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μαθήτρια της Αγγλικής Σχολής στην επιστολή της «μέσα από την καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας μπορούν να επιτευχθούν πολλαπλά οφέλη. Μεταξύ άλλων, θαδοθεί η ευκαιρία στη νεολαία να γνωρίσει το αντικείμενο της Αστρονομίας και ίσως να το επιλέξει ως κατοπινό επάγγελμα. Αυτό συνεπάγεται τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της Αστρονομίας.

Επιπρόσθετα, θα βοηθήσει στην προώθηση της Κύπρου ως τουριστικού θερέτρου για την ομορφιά του ουρανού της.
Επίσης, θα ευαισθητοποιηθούν οι συμπολίτες μας για τη φωτορύπανση που μας εμποδίζει να απολαύσουμε τον ξάστερο ουρανό, συμβάλλοντας έτσι ώστε και οι νέες γενιές να εκτιμήσουν και να αγαπήσουν την ομορφιά του Σύμπαντος».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει επίσης χαιρετισμό από την Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Ιωάννα Παναγιώτου, ομιλία από τον Πυρηνικό Αστροφυσικό της NASA κ. Αθανάσιο Οικονόμου (βιογραφικό επισυνάπτεται) και παρουσίαση με στιγμιότυπα από τις αποστολές στο διάστημα στις οποίες συμμετείχε, αστροπαρατήρηση, αστροφωτογράφηση και επίσκεψη στο planetarium starlab που θα πραγματοποιεί προβολές των αστερισμών και της μυθολογία τους.

O κ. Οικονόμου βρίσκεται στην Κύπρομετά από πρόσκληση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους και της κοινότητας Αγριδιών για καθοδήγηση της προσπάθειας που γίνεται για σύσταση του Αστεροσκοπείου Τροόδους μετά από προτροπή του ιδίου.

Διοργανωτέςτης εκδήλωσης είναι το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, το Science & Space Cafe και η Κοινότητα Ερασιτεχνών Αστρονόμων Κύπρου.