Εθνική συστράτευση – Πρώτα η πατρίδα

Του Θεόδωρου Χαραλάμπους *

Αναμφίβολα η κάθε εκλογική αναμέτρηση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και την αδιαφορία των ψηφοφόρων για συγκεκριμένους λόγους. Σε ορισμένες περιπτώσεις η εξουσία ήταν αυτοσκοπός, ειδικότερα στις Προεδρικές εκλογές όπου η επικράτηση αποτελούσε την τελική στόχευση των επιτελείων. Έχουμε ζήσει τις τελευταίες δεκαετίες εκλογή Προέδρων, την δεύτερη Κυριακή, με ισχνή πλειοψηφία και στην βάση των “διαβεβαιώσεων” και “συμφωνιών” που έγιναν και που στην συνέχεια δεν τηρήθηκαν, όπως τουλάχιστον δήλωναν, εκ των υστέρων, οι πρωταγωνιστές.

Χωρίς περιστροφές θέλω να προβληματίσω και να ζητήσω από τους δύο υποψήφιους, που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο, να δεσμευτούν να κυβερνήσουν τον τόπο για τα επόμενα 5 χρόνια, συνεργαζόμενοι, για το καλό και το μέλλον του τόπου, όποιος από τους δύο τελικά εκλεγεί. Με την πράξη αυτήν θα υλοποιηθεί η απαίτηση του λαού για συλλογική διαχείριση όλων των θεμάτων που απασχολούν σήμερα την πατρίδα.

Δεν είναι δυνατόν στην Γερμανία, όπου δεν υπήρξε αυτοδυναμία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017, οι Χριστιανοδημοκράτες/Συντηρητικοί και οι Σοσιαλδημοκράτες να βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για σχηματισμό συνασπισμού, για να συγκυβερνήσουν, και στην Κύπρο να παραμένουμε στα μικροπολιτικά και στην τύχη!

Υποψήφιοι Πρόεδροι στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεσμευτείτε απέναντι στον λαό:

Πρώτον: Ότι θα συνεργαστείτε, όποιος και να είναι τελικά ο νικητής την ερχόμενη Κυριακή, αξιοποιώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Δεύτερο: Ότι θα δεσμευτείτε να αντιμετωπίσετε το Εθνικό Θέμα μέσα από τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, στην βάση της πλειοψηφίας των κομμάτων.

Τρίτο: Ότι θα διορίσετε τους καταλληλότερους, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος.

Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι αν δεσμευτείτε και προχωρήσετε, όπως εισηγούμαι, η αποχή την ερχόμενη Κυριακή θα μειωθεί δραματικά και ο λαός θα σας επιβραβεύσει. Θα καταγραφή η συνεισφορά σας αυτή σαν η μεγαλύτερη προσφορά σας στον τόπο. Θα έχετε την μεγάλη πλειοψηφία!

Ο Daniel Kahneman, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ, στο βιβλίο του “Thinking Fast and Slow” αναφέρει “Decision makers are some times better able to imagine the voices of present gossipers and future critics than to hear the hesitant voice of their own doubts. They will make better choices when they trust their critics to be sophisticated and fair, and when they expect their decisions to be judged by how it was made, not only by how it turned out.

Η άποψη αυτή διατυπώνεται προτού ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία την πρώτη Κυριακή και δεν αποτελεί μια “ρομαντική άποψη” αλλά μια “θαρραλέα έκκληση” προς τους υποψηφίους Προέδρους που περνούν στην δεύτερη Κυριακή.

*Πρώην Προέδρου Institute of Hospitality (UK)

Καθηγητή Πανεπιστημίου