Είμαστε Περήφανοι για την πατρίδα μας

Του Λευτέρη Χριστοφόρου* 

Πιστεύω ότι ακόμα και στην Προεκλογική περίοδο, όπου είθισται να οξύνονται τα πάθη κι οι αντιπαραθέσεις, οφείλουμε να διαφυλάττουμε πρωτίστως τον πολιτικό πολιτισμό αλλά και να προστατεύουμε την ίδια την πατρίδα μας από την απαξίωση και την απομείωση.

Δυστυχώς, ελέω προεκλογικού, στην προσπάθεια που καταβάλλεται καθημερινά να πληγεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για μικροπολιτικούς λόγους και σκοπιμότητες, δεν αντιλαμβάνονται κάποιοι ότι στην ουσία αυτόν που πλήττουν τελικά είναι τον ίδιο το τόπο μας. Το να προσπαθείς να μειώσεις, να ισοπεδώσεις και να απαξιώσεις σημαντικά επιτεύγματα που πέτυχε ο Πρόεδρος μας, στην πενταετία, που ωφέλησαν το τόπο μας και πιστώνονται ως επιτυχίες της πατρίδας μας, το μόνο που επιτυγχάνουν κάποιοι είναι να πλήξουν τις επιτυχίες και την αξιοπιστία της χώρας μας.

Παρά ταύτα εμείς είμαστε σε θέση να τονίσουμε κι εντός κι εκτός Κύπρου, ότι είμαστε περήφανοι για την χώρα μας. Είμαστε περήφανοι για τις επιτυχίες και τα τεράστια επιτεύγματα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που αναγνωρίζονται στο εξωτερικό και στην ΕΕ και η πατρίδα μας αποκομίζει τα εύσημα και ισχυροποιείται μέρα με τη μέρα η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν πτοούμεθα και θα συνεχίσουμε νάμαστε περήφανοι για τη μικρή μας πατρίδα, που οι επιτυχίες της τελευταίας πενταετίας της προσέδωσαν κύρος, αξιοπιστία και αναγνώριση ως μεγαλύτερη από το μέγεθος της και υπολογίσιμη χώρα.

Έτσι , λοιπόν,

ΠΡΩΤΟΝ Είμαστε περήφανοι γιατί η χώρα μας κατόρθωσε, τα τελευταία χρόνια , να ανακτήσει το κύρος και την χαμένη της αξιοπιστία στο εξωτερικό κι ιδιαίτερα στην ΕΕ. Η Κύπρος ξέφυγε από τον μάυρο χάρτη της Χρεωκοπίας, της Απομόνωσης και της Απαξίωσης.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ Με καμάρι ακούμε διαρκώς μέσα στην ΕΕ, στο Ευρωκοινοβούλιο και τα Ευρωπαϊκά Όργανα η μικρή μας Κύπρος να θεωρείται η χώρα που πέτυχε αυτό που δεν πέτυχαν ισχυρότερες χώρες και οικονομίες. Μέσα σε σύντομο χρόνο πέτυχε, να αφήσει πίσω της, τη Χρεωκοπία, τη Τρόϊκα και τα Μνημόνια και να έχει σήμερα το ψηλότερο Ρυθμό Ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Νοιώθουμε περήφανοι πραγματικά όταν οι ξένοι μας ζητούν να εξηγήσουμε το μικρό οικονομικό θαύμα που επιτεύχθηκε και όταν ζητούν από όλους να παραδειγματιστούν από τη Κύπρο.

ΤΡΙΤΟΝ Είμαστε περήφανοι γιατί παρακολουθώντας τα Ελλαδικά Μέσα Ενημέρωσης, καθημερινά πολιτικοί όλων των παρατάξεων και αποχρώσεων καθώς και δημοσιογράφοι αναφέρονται στο παράδειγμα της Κύπρου, ευχόμενοι και η Ελλάδα να ακολουθήσει την ίδια επιτυχή οικονομική και κοινωνική πορεία. Το ίδιο, όταν μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο σχεδόν στο σύνολο τους οι Ευρωβουλευτές και οι πολιτικές ομάδες, ανεξαρτήτως κομματικής και ιδεολογικής τοποθέτησης, περιβάλλουν με εμπιστοσύνη και σεβασμό τη Κύπρο αναγνωρίζοντας τη σοβαρή, υπεύθυνη κι αξιόπιστη θέση της στην Οικονομία και το Κυπριακό.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ Είμαστε περήφανοι για τη Κυπριακή Δημοκρατία γιατί κάτω από αντίξοες συνθήκες και με τις καθημερινές απειλές της Τουρκίας, συνεχίζει να υλοποιεί τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς κατορθώνοντας να προσελκύσει τους μεγαλύτερους παγκοσμίως ενεργειακούς κολοσσούς. Ακόμη παρά τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας για το τεμάχιο 6, κατορθώσαμε και να το αδειοδοτήσουμε κι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται προσπάθειες για ανεύρεση κι εξόρυξη φυσικού αερίου.

ΠΕΜΠΤΟΝ Είμαστε περήφανοι γιατί πάρα την οικονομική κρίση ξανακτίσθηκε το κοινωνικό κράτος και θεσμοθετήθηκε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που αποτελεί κοινωνικό όραμα πολλών χωρών της ΕΕ, αλλά μόνο η Κύπρος κατόρθωσε πρώτη να το υιοθετήσει και να το εφαρμόσει. Ακόμη πάρα τα οικονομικά προβλήματα δεν παρασυρθήκαμε να αυξήσουμε φορολογίες και να επιβαρύνουμε τους πολίτες Τουναντίον μειώθηκαν ή καταργήθηκαν φορολογίες που επιβλήθηκαν στη προηγούμενη πενταετία. Καταργήθηκε για όλους ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, μία φορολογία που ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη, διατηρήθηκαν οι φορολογικές απαλλαγές, Π.χ. Αφορολόγητο 19.500 Ευρώ, το ψηλότερο στην Ευρώπη, μειώθηκαν μεταβιβαστικά τέλη κ.α.

Αποκαταστάθηκαν οι περικοπές μισθών και συντάξεων της προηγούμενης πενταετίας και χορηγήθηκε το επίδομα μάνας. Αναγνωρίσθηκαν οι εκ μητρογονίας Πρόσφυγες, μία αδικία που κρατούσε 43 χρόνια.

Θα μπορούσα να απαριθμήσω μία ατελείωτη σειρά πραγματικών λόγων και έργων, γιατί έχουμε το δικαίωμα να νοιώθουμε περήφανοι για την πατρίδα μας. Όμως είμαστε περήφανοι για ακόμη ένα λόγο. Γιατί καθημερινά στην Ευρώπη μας θυμίζουν ότι και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι είναι περήφανοι για την πορεία της Πατρίδας μας, τα τελευταία πέντε χρόνια και δεν χάνουν την ευκαιρία να υμνούν την Κύπρο.

Όσο κι εάν κάποιοι συνεχίζουν να προκαλούν και να μηδενίζουν, εμείς επίμονα θα συνεχίσουμε να είμαστε περήφανοι για τη μικρή μας Κυπριακή Δημοκρατία και τη Πενταετή Διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, θα συνεχίσουμε να είμαστε περήφανοι για τη μικρή μας, περήφανη, αξιοπρεπή και με χιλιετή πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά πατρίδα μας και με τους ένδοξους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας .

*Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ