Δρ Ελευθερίου για ΓΕΣΥ: Για πρώτη φορά οι δεσμεύσεις δεν έμειναν στα χαρτιά

Εκ μέρους Επιτελείου Νίκου  Αναστασιάδη, η Δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου προέβη σε γραπτή δήλωση για το ΓΕΣΥ, τονίζοντας ότι για  πρώτη φορά οι δεσμεύσεις δεν έμειναν στα χαρτιά:

“Η ύπαρξη οργανωμένων συνόλων ασθενών που αγωνίζονται για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών και του κάθε Κύπριου πολίτη σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Μέσα από έναν αγώνα δεκαετιών για την επίλυση ενός αυξανόμενου αριθμού προβλημάτων καταλήγαμε πάντα σε αδιέξοδο λόγω της διαχρονικής αναποτελεσματικότητας στη διαχείριση προβλημάτων και της υποβάθμισης της σημασίας του τομέα της υγείας από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η παρούσα κυβέρνηση, με την πολιτική δέσμευση του ιδίου του Προέδρου Αναστασιάδη και την οξύνοια ενός τολμηρού Υπουργού Υγείας, με μια καινοτόμο προσέγγιση και μια άνευ προηγουμένου στοχοπροσήλωση κατέβαλε μια πραγματικά τιτάνια προσπάθεια για να αλλάξει το κατεστημένο και να προωθήσει τα αιτήματα των ασθενών για μια ριζική μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας, παρά την οικονομική κρίση.

Με τον τομέα της υγείας στην κορυφή των προτεραιοτήτων της, η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη εξασφάλισε μια ιστορική πολιτική συναίνεση και δρομολόγησε τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση των τελευταίων τριάντα τουλάχιστον χρόνων.

Η σοβαρότητα, η προσήλωση, ο εποικοδομητικός διάλογος και το πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας είναι ακριβώς οι λόγοι για τους οποίους ως ασθενείς στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τη συνέχιση αυτής της πολιτικής που βασίζεται στις αρχές της καθολικότητας, της αλληλεγγύης και της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτική ιατροφαρμακευτική και άλλη φροντίδα, καθώς και στο όραμα ενός μονοασφαλιστικού, αλληλέγγυου Συστήματος Υγείας.

Για πρώτη φορά οι δεσμεύσεις δεν έμειναν στα χαρτιά, μεταφράστηκαν σε πράξεις και θα παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον την υλοποίηση όλων αυτών που περιλαμβάνουν οι νομοθεσίες που όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρόσφατα υπερψήφισαν.

Με το δικαίωμα που μας έχει δώσει η πρόσφατη ψήφιση της νομοθεσίας περί της επίσημης συμμετοχής των ασθενών σε διαβουλεύσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων (Απρίλιος 2016) και συνεπώς με τη συνεχή συμμετοχή μας και συνεργασία μας, έχουμε εμπιστοσύνη ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής που χαράκτηκε επί Νίκου Αναστασιάδη θα φέρει μια Νέα Εποχή στον τομέα της υγείας.

Συνεχίζουμε με σταθερά βήματα μπροστά.”

* Η Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου είναι Πρόεδρος της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συμμαχίας Συνδέσμων Ασθενών (IAPO) και εμπειρογνώμονας επί θεμάτων θαλασσαιμίας και δικαιωμάτων των ασθενών της Π.Ο.Υ.