Δραματική μείωση  των εισοδημάτων που δηλώθηκαν  στις φετινές δηλώσεις                                

Άρθρο γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη, Οικονομολόγου-Φοροτεχνικού 

Σε μεγάλη μείωση των εισοδημάτων που δηλώθηκαν ότι αποκτήθηκαν το 2017 παραπέμπουν τα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Παρά το γεγονός ότι το 2017 η οικονομία, δηλαδή το συνολικό εγχώριο εισόδημα, μεγεθύνθηκε κατά 1,4%, τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις προκύπτει ότι μειώθηκαν αισθητά. Πώς προκύπτει αυτό; Ενώ δεν υπήρξαν παρεμβάσεις μείωσης του φορολογικού βάρους (αντίθετα υπήρξαν παρεμβάσεις αύξησής του) το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι κατά περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ ή κατά περίπου 14%!

Έμπειροι φοροτεχνικοί που έχουν εικόνα των φετινών φορολογικών δηλώσεων βάσει των φορολογικών δεδομένων των πελατών τους κάνουν λόγο για νέα βουτιά το 2017 στα δηλούμενα εισοδήματα και ειδικά σε αυτά των ελευθέρων επαγγελματιών. Ας δούμε τα στοιχεία αναλυτικά.

Σύμφωνα με τα πρώτα στατιστικά δεδομένα των φετινών φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα φορολογικού έτους 2017) ο συνολικός καθαρός φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με τα φετινά εκκαθαριστικά ανέρχεται σε 3,036 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι η διαφορά μεταξύ των 3,4 δισ. ευρώ που καλούνται να πληρώσουν όσοι έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό και των περίπου 363 εκατ. ευρώ που είναι το επιστρεφόμενο ποσό φόρου εισοδήματος για όσους λαμβάνουν πιστωτικό εκκαθαριστικό.

Πέρυσι (δηλαδή για τα εισοδήματα του 2016) οι αριθμοί ήταν πολύ καλύτεροι για το δημόσιο ταμείο. Συγκεκριμένα, το καθαρό ποσό που κλήθηκαν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με τα εκκαθαριστικά του 2017 ήταν 3,499 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 463 εκατ. ευρώ περισσότερο σε σχέση με φέτος. Μάλιστα το ποσό των χρεωστικών εκκαθαριστικών ήταν αυξημένο σε σχέση με φέτος κατά 476 εκατ. ευρώ ενώ και το επιστρεφόμενο ποσό των πιστωτικών εκκαθαριστικών ήταν αυξημένο κατά 12 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια και λιγότερο φόρο επέστρεψε φέτος η εφορία στους φορολογούμενους αλλά και πολύ λιγότερο φόρο τους βεβαίωσε. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Με μεγάλη βεβαιότητα όσοι διαβάζουν τους αριθμούς μιλούν για μεγάλη βουτιά στα εισοδήματα που δηλώθηκαν. Και αυτό διότι δεν υπήρξαν παρεμβάσεις φορολογικής ελάφρυνσης. Απεναντίας το 2017 καταργήθηκαν φοροαπαλλαγές όπως η έκπτωση φόρου για ιατρικά έξοδα. Θεωρείται δεδομένο ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες προχώρησαν με μείωση των δηλούμενων εισοδημάτων τους σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν το εισόδημά τους από τη ληστρική φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές που στο άθροισμά τους μπορούν να φθάσουν ακόμη και στο 70%. Να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί συμπίεση των δηλούμενων εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών κατά 20% το 2016, δηλαδή την πρώτη χρονιά εφαρμογής του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου με τις υψηλές εισφορές.

Το ίδιο εκτιμάται ότι έχει γίνει και με εποχικά εργαζόμενους που προτιμούν να λαμβάνουν μέρος της αμοιβής τους με “μαύρα” προκειμένου να αποφύγουν τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ μειωμένα αναμένεται να είναι και τα εισοδήματα από ενοίκια λόγω της συνεχιζόμενης το 2017 υποχώρησης των μισθωμάτων αλλά και του κινήτρου για απόκρυψη εισοδήματος από ενοίκια λόγω της ληστρικής φορολόγησής τους με συνολικό συντελεστή ακόμη και 55%.

Η μείωση των δηλούμενων εισοδημάτων την ώρα που η οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αναδεικνύει ουσιαστικά τον καταστροφικό ρόλο της υπερφορολόγησης στην οικονομία και τα δημοσιονομικά.

Η κλοπή των εισοδημάτων των φορολογουμένων μέσω τρικ του τύπου τέλος επιτηδεύματος φυσικών και νομικών προσώπων 650 έως 1000 ευρώ που όπως δηλώνεται από τα χείλη της ΑΑ ΔΕ δεν είναι φόρος η προκαταβολή 100% είναι διακράτηση χρημάτων με αναγκαστικό τρόπο που στερεί τις επιχειρήσεις από τον εκσυγχρονισμό τους η αλληλεγγύη  που  καταβάλλουν τα φυσικά πρόσωπα που ξεπερνούν τα 12 000 ευρώ εισόδημα ενω έχουν υποχρεώσεις οικονομικές αποτελούν δείγματα αναλγησίας παραλογισμού και κάλυψης της κακοδιαχείρισης  που συντελέστηκε και συντελείται.

Το ασφαλιστικό με τον ΕΦΚΑ συμπληρώνει με φοροασφαλιστικό  τρόπο την επιβάρυνση για όσους εργάζονται πραγματικά και η εργασία τους αποδίδει το 20% των φορολογουμένων πληρώνει το 80% των φόρων νομίζει κάποιος νοήμων ότι είναι  δίκαιο  αυτό ;Δεν πληρώνεις για τη σύνταξη σου και τη περίθαλψη  αν το εισόδημα σου είναι άνω των 25 000  ευρώ αλλά συμμετέχεις σε ένα  διαρκές πάρτυ σε ρόλο  χορηγού οικοδεσπότη και σε θέση υπηρέτη με ανάλογα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Είναι παράδοξη αλήθεια ότι ενώ σήμερα οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ υψηλοί, εντούτοις τα φορολογικά έσοδα είναι πολύ χαμηλά και ο μόνος σωστός τρόπος για να αυξήσουμε τα έσοδα είναι να μειώσουμε τους συντελεστές Η αλήθεια αυτή λέχθηκε από τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και ισχύει για κανονικές χώρες με σχεδιασμό και δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις .

Τελικά η ονομαστική επίτευξη στόχων εσόδων με αδιαφορία για το αν δίκαια η άδικα επιβάλλεται έχει παράπλευρες απώλειες που το αυτοτροφοδοτούμενο κρατικοδίαιτο μοντέλο έχει σαν αρχή.Και ο πολίτης αμύνεται έναντι αυτής της πολιτικής και είναι αγώνας προσωπικήςεπιβίωσης με αξιοπρέπεια.