Διμερείς σχέσεις Κύπρου- Αυστρίας στο επίκεντρο επίσκεψης εργασίας του ΥΠΕΞ

Διμερείς σχέσεις Κύπρου- Αυστρίας στο επίκεντρο επίσκεψης εργασίας του ΥΠΕΞ

Με την ευκαιρία της επερχόμενης Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που ξεκινά την 1η Ιουλίου 2018, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα συνάντηση στη Βιέννη, με την Αυστριακή ομόλογο του κα. Karin Kneissl, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Αυστρία.

Στη συνάντηση, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις προτεραιότητες της Αυστριακής Προεδρίας, τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας επί των συγκεκριμένων προτεραιοτήτων και για το πώς η Λευκωσία μπορεί να συνδράμει προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των θεμάτων άμεσου ενδιαφέροντος της Αυστριακής Προεδρίας και της ΕΕ, γενικότερα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη σημασία της περιοχής της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου και στην ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου της ΕΕ με τις χώρες της περιοχής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, επίσης, τον ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει προς αυτή την κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη τις άριστες σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με όλα τα γειτονικά κράτη, τους Τριμερείς Σχηματισμούς που έχουν αναπτυχθεί, όπως επίσης το γεγονός ότι η Κύπρος είναι το κράτος-μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με τα κράτη της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα και τις προκλήσεις που αναμένονται να απασχολήσουν την ΕΕ το αμέσως επόμενο διάστημα, περιλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων, του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) 2020-2017, των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, των σχέσεων της ΕΕ με τρίτα κράτη, της συζήτησης για το «Μέλλον της Ευρώπης» και ζητημάτων Μετανάστευσης και Πολιτικής Ασύλου.

Εξάλλου, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα άμεσου κυπριακού ενδιαφέροντος που θα απασχολήσουν την επερχόμενη Αυστριακή Προεδρία, όπως επίσης για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και για τα Συμπεράσματα Διεύρυνσης που αναμένονται να υιοθετηθούν σε επίπεδο ΕΕ εντός Ιουνίου 2018.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για την ενεργειακή προοπτική της Ανατολικής Μεσόγειου, σε συνάρτηση και με την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.

Τέλος συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και Αυστρίας και τρόποι ενίσχυσης τους, όπως επίσης η επερχόμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αυστρία που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο απόψε.