ΔΗΣΥ: Τιμούμε την λαμπρότερη στιγμή της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας

Μαζί με ολόκληρο τον κυπριακό ελληνισμό, τιμούμε την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, τη λαμπρότερη στιγμή της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, αναφέρει στη διακήρυξή του για την 1η Απριλίου ο Δημοκρατικός Συναγερμός:

“Ο Δημοκρατικός Συναγερμός τιμά σήμερα τον Αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α.). Έναν θαυμαστό αγώνα, ο οποίος έφερε την απελευθέρωση από τον αποικιακό ζυγό. Έναν αγώνα αυτοθυσίας συμπατριωτών μας με τον οποίο μπορεί να μην επιτεύχθηκε η Αυτοδιάθεση –η οποία τότε για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού σήμαινε Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα- αλλά επιτεύχθηκε η Ανεξαρτησία της Κύπρου.

Μαζί με ολόκληρο τον κυπριακό ελληνισμό, τιμούμε την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, τη λαμπρότερη στιγμή της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες και τους αγωνιστές του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, οι οποίοι ακολουθώντας το παράδειγμα των προγόνων μας, έδωσαν και τη ζωή τους για την ελευθερία.

Είναι ώρα να στραφούμε στις διαχρονικές αξίες της ιστορίας μας και τις πατροπαράδοτες αρετές της φιλοπατρίας, του φιλότιμου και της φιλαλληλίας. Χρειαζόμαστε ενότητα και προσήλωση στον υπέρτατο στόχο. Αλλά και διαύγεια και διορατικότητα όπως και πολιτικό ρεαλισμό προκειμένου να αξιοποιήσουμε ερείσματα που με μεγάλες προσπάθειες κερδίσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, όπως είναι πάνω απ’ όλα η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σήμερα, με διαφορετικά μέσα απ’ ότι στον Αγώνα της ΕΟΚΑ, με διαπραγματεύσεις, με ειρηνικά μέσα, με πραγματισμό και με την αλληλεγγύη και στήριξη της Ελλάδας και της ΕΕ αλλά και στο πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε ώστε να απαλλαχθεί ο τόπος μας από την τουρκική κατοχή και να πετύχουμε την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας.

Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί να πετύχει την πολυπόθητη λύση, παρά την άτεγκτη στάση και τις προκλητικές και επιθετικές μεθοδεύσεις της Τουρκίας. Η οποία και ελπίζουμε ότι θα αντιληφθεί ότι το συμφέρον των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων διαφυλάττεται μόνο μέσω της λύσης και της επανένωσης της Κύπρου, χωρίς εγγυητές, χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων. Στόχος είναι ένα κράτος Δικαίου, Ειρήνης, Ευημερίας και Ασφάλειας. Για όλους τους πολίτες του. Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Ένα ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας. Η καλύτερη ασφάλεια, η καλύτερη εγγύηση για όλους μας είναι η ίδια η ΕΕ. Η καλύτερη ασπίδα είναι οι Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες.

Με τρόπους διαφορετικούς και με άλλα μέσα, ο κυπριακός ελληνισμός επιζητεί τα ίδια αγαθά που διεκδίκησε ο αγώνας που ξεκίνησε την 1η Απριλίου 1955: την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και το απαράγραπτο Δικαίωμα της εθνικής ταυτοπροσωπίας.”