ΔΗΣΥ: Τιμούμε την Ευρωπαϊκή μέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός τιμάει την ευρωπαϊκή ήμερα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση, όπως έχει καθιερωθεί από το 2015 η 18η Νοεμβρίου από το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ).

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η υπενθύμιση ότι το έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, συναντάται σε όλες του τις μορφές σε όλες τις κοινωνίες και η ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών όλων των κρατών μελών του ΣτΕ για την ολοκληρωτική και αποτελεσματική αντιμετώπισή του πρέπει να είναι συνεχής.

Σημείο αναφοράς της ευρωπαϊκής αυτής μέρας είναι η εκστρατεία «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ», την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία ασπάστηκε καθιερώνοντας σειρά ενημερωτικών δράσεων, με απώτερο στόχο την κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης Lanzarote – του μοναδικού νομικά δεσμευτικού κειμένου για την ποινικοποίηση όλων των μορφών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζουμε τις μεθοδευμένες προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια μέσα από τις οποίες πετύχαμε:

1. Την ψήφιση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, τον Ιούνιο του 2014.

2. Την κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης Λανζαρότε, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2015.

3. Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου 13 Ιουλίου 2015 για τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.

4. Τη δημιουργία του «Σπιτιού του Παιδιού» όπου τα παιδιά – θύματα θα λαμβάνουν εξειδικευμένη διεπιστημονική αντιμετώπιση.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζουμε την ικανοποίησή μας στα όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, μέσα από την ορθή πολιτική βούληση, για την πάταξη αυτού του εγκλήματος.

Παράλληλα, δηλώνουμε έτοιμοι να στηρίξουμε όποιες άλλες προσπάθειες για την αυστηρότερη εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης Λανζαρότε, με μοναδικό γνώμονα την αποτελεσματική προστασία και θωράκιση των παιδιών της χώρας μας.