ΔΗΣΥ: Στηρίζουμε την Αστυνομία και θέλουμε αντικειμενική Αστυνομία για τους πολίτες

Στηρίζουμε την Αστυνομία και θέλουμε Ανεξάρτητη, Αντικειμενική Αστυνομία για τους πολίτες, ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας ΔΗΣΥ, με τον Αρχηγό της Αστυνομίας Κύπρου στο Αρχηγείο Αστυνομίας.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού με αντιπροσωπεία του κόμματος συναντήθηκε σήμερα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας στο Αρχηγείο της Αστυνομίας Κύπρου στη Λευκωσία. Κατά την συνάντηση ο Αρχηγός κ. Ζαχαρίας Κυριάκου, με την ομάδα του, ενημέρωσαν τον Πρόεδρο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και την αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού για την δράση της Αστυνομίας καθώς και για τον ευρύτερο σχεδιασμό μεταρρύθμισης του Σώματος. Με το πέρας της συνάντησης ακολούθησαν δηλώσεις:

Πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου:

Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους και των συνεργατών μου τον Αρχηγό της Αστυνομίας και την ομάδα του για την πλήρη ενημέρωση τόσο της σημερινής κατάστασης όσο και των στρατηγικών σχεδιασμών.

Είμαστε όμως εδώ πέραν από το να ενημερωθούμε ως οφείλουμε ως πολιτική παράταξη περισσότερο να στηρίξουμε την Αστυνομία, γιατί χρειάζεται την στήριξη και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων και της Κοινωνίας. Αστυνομία χωρίς ηθικό δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική Αστυνομία.

Σίγουρα δεν λειτουργούν όλα τέλεια. Πρέπει όμως να στηρίξουμε την προσπάθεια για να διορθώσουμε κενά και παραλείψεις για να νιώθει ο Κύπριος πολίτης στην καθημερινότητά του ασφάλεια. Οφείλουμε και χρωστούμε στον Κύπριο πολίτη αυτό, το πιο πολύτιμο, αγαθό. Να νιώθει αυτός και η οικογένεια του ασφάλεια. Εμείς θα πράξουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την Αστυνομία.

Αλλά μέσα από την ενημέρωση, ο Αρχηγός μας είπε κάτι που φρέσκαρε την μνήμη μας. Μιλάμε για την πολιτική σύνδεση της Αστυνομίας. Είμαστε μια χώρα που μέχρι σήμερα, το 2018, οι προαγωγές στις ανώτατες βαθμίδες γίνονται από τον εκάστοτε υπουργό δικαιοσύνη. Οι δε προαγωγές σε ανώτερους βαθμούς στην Αστυνομία, κατόπιν της έγκρισης του εκάστοτε υπουργού δικαιοσύνη. Εμείς δηλώνουμε από τώρα: Αυτό το πράγμα πρέπει να αλλάξει όπως το σχεδιάζει και το σκέφτεται η Αστυνομία. Πρέπει να απεξαρτητοποιήσουμε το Αστυνομικό Σώμα και από το πολιτικό σύστημα και από οποιαδήποτε άλλη εξουσία. Ανεξάρτητη, Αντικειμενική Αστυνομία για τους πολίτες.

Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου

Έχω ενημερώσει τον Πρόεδρο και την Αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ ως προς τους στρατηγικούς στόχους και προτεραιότητες της Αστυνομίας. Έχω προβεί επίσης σε ανάλυση της εγκληματικότητας στο νησί μας με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Ως Αστυνομία Κύπρου καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την διαχείριση των τρεχουσών θεμάτων κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά παράλληλα δεν μένουμε ως εκεί. Έχουμε θέσει και υλοποιούμε στρατηγικούς στόχους επενδύοντας στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον. Με την υλοποίηση αυτών των στρατηγικών στόχων η Αστυνομία Κύπρου ως Οργανισμός θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά της και τα ποιοτικά της δεδομένα. Και αυτό είναι επιβεβλημένο καθότι το εργασιακό περιβάλλον στον τομέα της αστυνόμευσης, δημόσιας τάξης και ασφάλειας μεταβάλλεται και εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δράττομαι της ευκαιρίας λοιπόν να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για το ενδιαφέρον του για τα θέματα της Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας αλλά και την συνδρομή του κόμματός του σε κοινοβουλευτικό επίπεδο στον τομέα αυτό.

Εμείς, θέλω να διαβεβαιώσω όλους, ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την πρόληψη και πάταξη του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλουμε για μεταρρύθμιση της Αστυνομίας ως Οργανισμού για να μπορούμε, όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον να προσφέρουμε υψηλά επίπεδα ασφάλειας στο νησί μας.