ΔΗΣΥ: Οι πολιτικές του ΑΚΕΛ προκάλεσαν καταστροφικά αποτελέσματα

Ανακοίνωση Εκπρ. Τύπου ΔΗΣΥ, Πρ. Προδρόμου, απάντηση στο ΑΚΕΛ για την οικονομία:

“Σε ένα έχει δίκιο το ΑΚΕΛ: Καταστροφικές οικονομικές πολιτικές, μπορεί να επιφυλάξουν την ίδια μεταχείρηση της πτώχευσης σε όλους”

“Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ αντιδρά στη διαπίστωση ότι η κυπριακή οικονομία έχει περάσει από τη χρεοκοπία που ζήσαμε στην περίοδο 2011-13 σε συνεχόμενη εδώ και τρία χρόνια ανάπτυξη. Αλλά το θέμα δεν είναι τι ισχυρίζεται ο καθένας.

Τα επίσημα στοιχεία απαντούν στο ΑΚΕΛ: από το μέσο του 2011 και μέχρι το τέλος της διακυβέρνησης ΑΚΕΛ-Χριστόφια είχαμε επτά συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης. Η οικονομία, η χώρα, οι εργαζόμενοι έπεφταν κάθε τρίμηνο και πιο κάτω. Με αποκορύφωμα το πρώτο τρίμηνο 2013 όταν το ΑΚΕΛ άφηνε την εξουσία, με την οικονομία να πέφτει κατά 5,3%.

Σήμερα, με τη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, και αφού σύντομα αναχαιτίσαμε την πορεία χρεοκοπίας, έχουμε στα μέσα του 2017 το δέκατο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης της χώρας.

Στη σημερινή παρέμβασή του το ΑΚΕΛ κατακρίνει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μιλώντας για φτώχεια. Ξεχνά όμως πως όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση, το 2008, ο αριθμός των Κυπρίων με κίνδυνο να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας ήταν 180 χιλιάδες, αλλά εκτοξεύτηκε σε 240 χιλιάδες με το τέλος της διακυβέρνησής τους. Είχαν αυξήσει δηλαδή τον πληθυσμό που διέτρεχε κίνδυνο φτώχειας κατά 33%! Ενώ έκτοτε, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat ο αριθμός αυτός μειώνεται.

Ήταν βέβαια επόμενο οι πολιτικές του ΑΚΕΛ να προκαλέσουν τέτοια καταστροφικά αποτελέσματα, αφού στα χρόνια τους η ανεργία εκτοξεύτηκε από 3,7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού σε περισσότερο από 15%!

Σε εκείνα τα πέντε χρόνια με αλόγιστη δημοσιονομική πολιτική διπλασίασαν το δημόσιο χρέος και φόρτωσαν στους ώμους των Κύπριων πολιτών και ιδιαίτερα των εργαζομένων-φορολογούμενων πρόσθετα 7-8 δις.

Όταν όμως το ΑΚΕΛ κρίνει ότι η σημερινή διακυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τους “λίγους και προνομιούχους” και όχι για όλους, θα πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ότι πράγματι με την οικονομική διαχείριση τους επεφύλαξαν την ίδια μεταχείριση σε όλους: τους ζήμιωσαν και αφαίρεσαν εισοδήματα και πλούτο από όλους, μη προνομιούχους, λίγο προνομιούχους και προνομιούχους. Με δραματικά σοβαρές συνέπειες όμως για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που αναγκάστηκαν να καταφεύγουν σε κοινωνικά παντοπωλεία για την ίδια την επιβίωσή τους.

Εμβληματικά την οικονομική διαχείριση του ΑΚΕΛ τη χαρακτήρισαν δυστυχώς η φτώχεια που συμβόλιζαν τα κοινωνικά παντοπωλεία, ενώ σήμερα το χαρακτηριστικό της Κύπρου είναι μια ανθηρή οικονομία με επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο σκοπός όμως σήμερα δεν είναι να κοιτάξουμε πίσω ούτε να καταγράψουμε το τι έγινε.

Σκοπός είναι να συνεχίσουμε με την επιταχυνόμενη αναπτυξιακή πορεία που διασφαλίζουν οι πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη, να εξαλείψουμε ολοκληρωτικά και τις τελευταίες αρνητικές συνέπειες της κρίσης και της διακυβέρνησης ΑΚΕΛ-Χριστόφια και σε συνθήκες ισορροπίας, να διευρύνουμε με όραμα τους ορίζοντες της οικονομίας μας.”