ΔΗΣΥ: Μπροστά στην ομοφωνία Ελλάδας – Προέδρου Αναστασιάδη, παραφωνία Νικόλα και ΑΚΕΛ

Σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε:

Σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε: «Εμείς εκφράσαμε τη βούλησή μας να συνεχίσουμε στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαμε κάνει στο Κραν Μοντανά, ιδιαίτερα επί των προτάσεων που είχε διατυπώσει στο τέλος ο Γενικός Γραμματέας και με τις οποίες ήμασταν σύμφωνοι».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, που έχει την ευθύνη της εθνικής θέσης της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό και όχι έγνοιες για τις δικές μας προεδρικές εκλογές, υπενθύμισε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες και να αξιοποιήσουμε αυτό που πλέον έχουμε ως Κεκτημένο από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά.

Μπροστά σε αυτή την προσέγγιση που είναι απολύτως ταυτόσημη με εκείνη του Προέδρου Αναστασιάδη, εδώ στη Λευκωσία ακούγονται κάποιες παραφωνίες.

Πρώτη παραφωνία εκείνη του υποψηφίου Νικόλα Παπαδόπουλου και των κομμάτων που τον υποστηρίζουν, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά –που για πρώτη φορά άγγιξε τα θέματα της Ασφάλειας στην Κύπρο- ήταν καταστροφική και θα έπρεπε να την είχαμε αποφύγει. Νοείται ότι με την στρατηγική Νικόλα Παπαδόπουλου, εάν δηλαδή δεν πηγαίναμε στο Κραν Μοντανά, σήμερα δεν θα είχαμε αυτό το Κεκτημένο για το οποίο μιλά και ο κ. Κοτζιάς.

Δεύτερη παραφωνία, εκείνη του κυρίου Άντρου Κυπριανού και του ΑΚΕΛ που για να υποστηρίξουν τον υποψήφιο τους, κ. Σταύρο Μαλά, δεν διστάζουν όχι μόνο να μηδενίσουν τα όσα πέτυχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κραν Μοντανά αλλά και να καταλογίζουν ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δήθεν έχασε μια ευκαιρία. Για μια ακόμη φορά ρωτούμε το ΑΚΕΛ. Ποια ήταν η ευκαιρία; Συμφωνία για λύση με Τουρκική Στρατιωτική Βάση στην Κύπρο; Συμφωνία με διατήρηση των Τουρκικών Εγγυήσεων, όπως απαιτούσε ο κ. Τσαβούσογλου με την βοήθεια του κ. Ακκιντζί;

Ο στόχος είναι, αποφεύγοντας τις ακραίες θέσεις, να συνεχίσουμε με την πολιτική του μέτρου και της εθνικής ευθύνης του Προέδρου Αναστασιάδη, η οποία μας επέτρεψε να φτάσουμε στον πυρήνα του κυπριακού προβλήματος για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.