ΔΗΣΥ: Θυμάται το ΔΗΚΟ ότι η δική τους “προίκα” ήταν η διζωνικότητα;

Σε ανακοίνωση του ο Εκπρ’οσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ αοαντά στις επικρίσεις του ΔΗΚΟ, για τον Αβέρωφ Νεοφύτου:

“Όταν το ΔΗΚΟ επιτίθεται στον κ. Α.Νεοφύτου και αμφισβητεί τη σημασία μιας συμφωνίας για λύση χωρίς εγγυήσεις και στρατό κατοχής, θυμάται ότι «προίκα» της δικής τους στρατηγικής διαχρονικά ήταν η «διζωνικότητα»;

Mε σημερινή ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ επιτίθεται στον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και αμφισβητεί τα θετικά αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης που έκαναν στο Κραν Μοντανά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, φέρνοντας για πρώτη φορά τη συζήτηση για το Κυπριακό στον τερματισμό της κατοχής και την ανάγκη να επικρατήσουν στην ευρωπαϊκή Κύπρο σύγχρονες συνθήκες ασφάλειας, χωρίς εγγυήσεις και επεμβάσεις.

Το ΔΗΚΟ, που σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εδώ και περισσότερο από δυο χρόνια, ήταν πάντα αρνητικό, χωρίς κάν να δει τα αποτελέσματα, επικαλείται ως «αντίδοτο» τη δική του στρατηγική. Ξεχνά όμως και αποφεύγει να σχολιάσει τα αποτελέσματα της στρατηγικής ΔΗΚΟ στο Κυπριακό. Μήπως δεν ήταν με τη στρατηγική τους που μας έμεινε ως «προίκα» η διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, είτε από τα χρόνια του Σπύρου Κυπριανού είτε και πρόσφατα με τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου που έκανε ο Τάσσος Παπαδόπουλος; Τι κέρδισε άραγε η ελληνική πλευρά όταν με εφαρμογή της στρατηγικής του ΔΗΚΟ αποδεχτήκαμε την διζωνική που επεδίωκε η τουρκική πλευρά;

Σχολιάζουν όλα τα επιμέρους στοιχεία μιας συμφωνίας που… δεν έχει γίνει, αποφεύγοντας να κρίνουν το ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαπραγματευόμενος έφερε τα πράγματα στο σημείο όπου τα Ηνωμένα Έθνη δια στόματος του γενικού γραμματέα υπογραμμίζουν την ανάγκη η Κύπρος με τη λύση να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος χωρίς εγγυήσεις και ξένες παρεμβάσεις. Αυτό όμως είναι και το στοιχείο που ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ.Αβέρωφ Νεοφύτου επισημαίνει ως κεφαλαιώδους σημασίας στη συνέντευξή του. Ως ένα καθοριστικό στοιχείο για μια μελλοντική διαπραγμάτευση που θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία που θα ικανοποιεί το αίτημα του κυπριακού ελληνισμού για ασφάλεια.

Σε αυτή τη βάση, πρέπει να επιδιώξουμε να παραμείνει ως κεκτημένο η κατάργηση των εγγυήσεων και να διαπραγματευτούμε όλα τα άλλα στοιχεία που θα καταστούν μια συμφωνία βιώσιμη και αποδεκτή. Αυτή ήταν η πολιτική που εφάρμοσε στην πράξη ο πρόεδρος Αναστασιάδης και που πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχιστεί.

Επειδή όμως από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι με τη διαπραγμάτευση του Νίκου Αναστασιάδη ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις «τύπου Κασσάνδρας» του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου και των συνοδοιπόρων του, αντί να μιλήσουν για την ουσία, επιτίθενται στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Η ουσία είναι όμως πάντα ότι πρέπει να επιμείνουμε στην προοπτική που διανοίχτηκε τον τελευταίο καιρό στη διαπραγμάευση, για μια Κύπρο χωρίς εγγυήσεις και κηδεμονία της Τουρκίας, για ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος χωρίς τουρκικό στρατό”.