ΔΗΣΥ: Η 15η Ιουλίου είναι ημέρα εθνικού πένθους και επιβάλλει περισυλλογή

Σε διακήρυξη για τη μαύρη επέτειο της 15ης Ιουλίου 1974, ο ΔΗΣΥ, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είναι ημέρα εθνικού πένθους και επιβάλλει περισυλλογή

Για 44 χρόνια τώρα ο μαρτυρικός τόπος μας και ο κυπριακός λαός, εξακολουθούν να βιώνουν τις τραγικές συνέπειες του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, με την πατρίδα μας να παραμένει μοιρασμένη. Καταδικάζουμε απερίφραστα το πραξικόπημα που προσέφερε στην Τουρκία την ευκαιρία που από χρόνια έψαχνε για να επιβάλλει τα διχοτομικά της σχέδια. Καταδικάζουμε, δεν ξεχνάμε, και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, τα εγκλήματα πολέμου και την κατοχή που συνεχίζεται.

Χρέος όλων είναι να μαθαίνουμε από την ιστορία μας. Έχουμε καθήκον και υποχρέωση να τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουμε επίσης υποχρέωση να αντλούμε διδάγματα από λάθη του παρελθόντος για να μην τα επαναλάβουμε και να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά τον εθνικό διχασμό. 44 ολόκληρα χρόνια αργότερα, βιώνουμε ακόμη τις συνέπειες των τραγικών εξελίξεων που ακολούθησαν το ολέθριο πραξικόπημα. 44 χρόνια μετά, έχουμε ακόμη ανοικτές πληγές. Και ο στόχος της επανένωσης της πατρίδας μας, παραμένει ανεκπλήρωτος.

Η 15η Ιουλίου είναι ημέρα εθνικού πένθους και επιβάλλει περισυλλογή. Αντλούμε από τα πικρά διδάγματα του παρελθόντος προκειμένου να θωρακίζουμε τη δημοκρατία μας και να χαράζουμε εθνική πολιτική με μέτρο και ευθύνη.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πολιτεύεται προάγοντας πολιτικό πολιτισμό δημοκρατικού διαλόγου, αλληλοκατανόησης και σεβασμού της διαφορετικής άποψης. Ταυτόχρονα όμως προτάσσουμε αποφασιστική άρνηση σε ολοκληρωτισμούς και σε κηρύγματα πολιτικής βίας. Το μίσος, ο φανατισμός, η διχόνοια και η επιβολή απόψεων δια της βίας οδηγούν αναπόφευκτα στην καταστροφή. Κρατάμε, επίσης, το δίδαγμα ότι φαινόμενα βίας και πολιτικής ανωμαλίας όπως εκείνα που κυριάρχησαν διάσπαρτα σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της επόμενης, πρέπει να αποκλειστούν διαπαντός από τον πολιτικό μας βίο.

Η δημοκρατία έχει από χρόνια εμπεδωθεί στη χώρα μας, η οποία μάλιστα μετέχει ενεργά του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πορεία για την εμπέδωση μιας σύγχρονης δημοκρατίας ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε αποφασιστική συμβολή. Όπως επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε και στην εθνική στρατηγική που έφερε την Κυπριακή Δημοκρατία μέλος της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα, έχουμε συνείδηση ότι μπροστά στην τουρκική κατοχή, η οποία όχι μόνο χρησιμοποίησε ως πρόσχημα το Πραξικόπημα, αλλά βρήκε και εύφορο έδαφος στον εθνικό διχασμό μας, επιβάλλεται να αντιδράσουμε διασφαλίζοντας συνθήκες εθνικής ενότητας και σύμπνοιας στον ασίγαστο αγώνα για να την ανατρέψουμε με ειρηνικά μέσα.

Με αίσθημα ευθύνης, η παράταξή μας ανανεώνει την υπόσχεση και επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της στις αρχές της δημοκρατίας. Για μια ακόμη φορά στέλνουμε μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Η ενότητα επιβάλλεται όσο ποτέ στον αγώνα που πρέπει να συνεχίσουμε για μια σωστή συμφωνία για λύση του Κυπριακού και αποτίναξη της τουρκικής κατοχής η οποία ακολούθησε το εγκληματικό πραξικόπημα του 1974.